Yksi ääni sinetöi Luumäellä terveyspiirin hautajaiset

Luumäen valtuusto tiesi päätöstä tehdessään Savitaipaleen päätöksen. Luumäki olisi valmis piirin jäseneksi vasta vuonna 2013.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Etelä-Karjalan terveyspiirin kohtalo sai maanantai-iltana viimeisen sinettinsä Luumäen kunnanvaltuustossa. Luumäki olisi valmis piiriin mukaan vasta vuonna 2013.

Luumäen valtuustolla oli päätöstä sorvatessaan tiedossa, että Savitaipaleen valtuusto oli aiemmin illalla päätynyt niinikään vuoden 2013 kannalle.

Luumäen valtuustossa kuten viime viikolla kunnanhallituksessa liittymisestä käytiin tiukka äänestys, jossa vain yksi ääni erotti kaksi rintamaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Suoanttila (kesk.) tarjoili valtuustolle kompromissiehdotuksen, jonka pohjalta kunta olisi liittynyt piiriin vuonna 2009, mutta asettanut liittymiselle vielä tiettyjä ehtoja.

Hallituksen puheenjohtajan esitys olisi edellyttänyt, että piiri turvaa palvelusopimuksessa paikallisten palveluiden järjestämisen kunnan asettamien tavoitteiden mukaisesti.

– Palvelusopimuksessa tulee turvata riittävä joustavuus ja vaiheittaisuus toiminnan käynnistämisessä, ehdotti Hilkka Suoanttila.

Tuo esitys kaatui äänestyksessä numeroin 14-13.

OSA VALTUUTETUISTA mietti keskustelun kuluessa, miksi koko keskustelua enää tarvitsee käydä. Ihmettelyn taustalla oli Lappeenrannan viime viikkoinen ilmoitus piirin kaatumisesta, kun Taipalsaaren valtuusto oli tehnyt äänestyspäätöksen kunnan liittymisestä piiriin vuonna 2013.

Savitaipaleelta valtuustosaliin kiirineet tiedot vain vahvistivat luumäkeläisvaltuutettujen ihmetystä.

Demarien Pentti Salenius ehdottikin koko homman pöydälle jättämistä, koska ”ei tiedetä, onko piiriä olemassakaan”. Ryhmätoveri Päivi Kärmeniemi kannatti Saleniuksen ehdotusta.

– Uskottavuus piirihankkeeseen horjuu. Yhtenä päivänä sanotaan, että yksi kunta kaataa piirin, toisena päivänä, että kaksi.

Esitys pöydällä jättämisestä tukehtui äänestykseen: 17-10.

PERUSSUOMALAISTEN Hannu Purho kuvaili Luumäen valtuuston iltapuhdetta kuolleen lehmän herättelyksi.

– Voimmeko luottaa tällaisiin kumppaneihin, jotka sanovat, että kuollut on. Toisena päivänä he sanovat, että jos nyt toimitte ryhdikkäästi, voi se vielä elää.

Keskustan Heikki Lohi edusti toisenlaista näkökantaa. Hän kannatti Hilkka Suoanttilan esitystä.

– Jos piiri kaatuu, syntyy malli, jossa Lappeenranta toimii isäntäkuntana. Ja jos Lappeenrannasta tulee isäntäkunta, siihen se meidän valvonta sitten loppuu. Piirille ei ole vaihtoehtoa. On vain musta aukko sen rinnalla.

LOPULLINEN äänestys oli Luumäellä varsinainen trilleri. Ennen äänestystä valtuusto piti viidentoista minuutin neuvottelutauon. Äänestämään päästiin kello 21:n jälkeen.

Ennen viimeistä äänestäjää puntit olivat tasan 13-13. Viimeisenä äänensä sai antaa varavaltuutettuna kokouksessa ollut Kalevi Neuvonen (kesk.), ja hän äänesti kunnanhallituksen esityksen puolesta.

Spontaanit aplodit seurasivat Neuvosen antamaa ääntä.

PIHLAJANIEMEN asemakaava oli Luumäen valtuustolle illan toinen kuuma aihe. Kiistelty kaava läpäisi valtuuston äänin 22-5. Vastaan oli demarinelikko vahvistettuna Hannu Purholla.

Näkyvimmin Pihlajaniemen kaavan hyväksymistä on Luumäen päättäjistä vastustanut Pentti Salenius. Hänen mielestään Luumäen valtuusto teki karhunpalveluksen tuleville luumäkeläisille, kun hyväksyi rakentamisen luonnonkauniille niemelle.

Myös Päivi Kärmeniemi on jättänyt matkan varrella monta eriävää mielipidettä.

Hän sanoi, ettei hyväksy alueen sulkemista ulkopuoliselta käytöltä. Hänen mielestään alue olisi pitänyt säilyttää luonnontilassa ja reservinä.

Kokoomuksen Terhi Karhu sanoi, että Luumäeltä löytyy vapaata luontoa virkistysalueiksi, vaikka Pihlajaniemi rakennetaan.

Terttu Väkevä (kok.) totesi, että niemi on rämettynyt.

– Ei siellä ole kovin paljon liikuttu. Polut ovat melkein ummessa, hän kertoi silminnäkijähavaintoinaan.

VESA LAITINEN

Kuvateksti

Luumäen valtuustossa oli esillä kaksikin kuumaa aihetta. Puheenjohtajapöydän takana hallintojohtaja Terttu Heimala, valtuuston puheenjohtaja Antti Rämä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Suoanttila ja kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä