Yliopisto valmistautuu ensi vuoden maisterisumaan

Yliopistojen tutkintouudistus pakottaa ja houkuttaa valmistumaan ensi kesään mennessä. LTY:n kauppat

Yliopistojen tutkintouudistus pakottaa ja houkuttaa valmistumaan ensi kesään mennessä. LTY:n kauppatieteen graduseminaarit ovat normaalia täydemmät. Määräajan lähestyminen näkyy myös Etelä-Karjala-instituutin graduhautomossa.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Yliopistoista valmistunee ensi vuonna ennätysmäärä maistereita. Valmistumisinnokkuus johtuu tutkintouudistuksesta, jonka vuoksi vanhojen tutkintovaatimusten mukaan opiskelevien on valmistuttava 31. heinäkuuta 2008 mennessä.

Määräajan lähestyminen näkyy myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) kauppatieteellisessä tiedekunnassa.

– Osanottajien määrä graduseminaareissa on lisääntynyt edellisvuosiin verrattuna, ja monet gradujen tekijöistä ovat vanhan tutkinnon suorittavia, tiedekunnan opintopäällikkö Laura Tikkanen kertoo.

Normaalivuosina LTY:n kauppatieteistä valmistuu noin 150 opiskelijaa. Tikkasen mukaan on mahdotonta ennustaa, kuinka paljon valmistuvien määrä kasvaa ensi vuonna.

– Odotettavissa on kuitenkin valmistumispiikki.

LTY:ssä uudistus koskee akuuteimmin kauppatieteitä, sillä tekniikan alan opiskelijoilla siirtymäaikaa on vuoteen 2010 saakka.

TUTKINTOUUDISTUS tuli voimaan vuonna 2005. Sitä ennen opintonsa aloittaneet saivat siirtymäaikaa kesään 2008 saakka, jos haluavat suorittaa vanhanmallisen tutkinnon.

Halutessaan vanhempikin opiskelija on voinut siirtyä uuteen kaksiportaiseen tutkintojärjestelmään, jossa kaikki suorittavat ensin kandin tutkinnon.

LTY:ssä uudistukseen on valmistauduttu monin keinoin.

– Tilastoista on seulottu sekä opinnoissaan pitkälle edenneet että niin sanotut roikkujat, ja suurimmat pääaineet ovat herätelleet heitä henkilökohtaisilla yhteydenotoilla, Tikkanen selvittää.

Roikkujaa on vaikea määritellä, sillä opiskelijoiden elämäntilanteet ovat erilaisia. Tilastoja seulottaessa roikkujiksi määriteltiin opintonsa ennen vuotta 2000 aloittaneet opiskelijat, joilla on opintoviikkoja keskimäärin 130 mutta joilla ei ole opintosuorituksia useampaan vuoteen.

– Tällaisia ei-valmistuneita meillä on noin kahdeksan prosenttia 1 200 perusopiskelijasta. Se ei ole kovin paljon, mutta myös heidät pitäisi saada valmistumaan.

ALKUKESÄSTÄ tiedekunnan opintohallinto lähetti kaikille vuosina 2000-2004 opintonsa aloittaneille aikataulukirjeen. Siinä annetaan kuukausittaiset aikatauluohjeet siitä, miten opiskelija voi valmistua vanhasta tutkinnosta. Ohjeen mukaan kansitettu gradu tulee palauttaa tarkastajalle viimeistään ensi toukokuun loppuun mennessä.

– Käytännössä gradua pitäisi aloitella viimeistään nyt, jos haluaa valmistua ensi kesänä, Tikkanen sanoo.

LTY:n opiskelijoiden on myös tehtävä henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) opintojen aikataulusta.

– Aikataulukirjeen lähettämisen jälkeen HOPSeja alkoi tulla ovista ja ikkunoista.

Uudistus on lisännyt myös käyntejä opintoneuvojien luona.

– Monet opiskelijat haluavat itselleen varasuunnitelman sen varalta, että eivät ehdikään valmistua siirtymäajan loppuun mennessä.

Tutkintouudistus näkyy myös Etelä-Karjala-instituutin graduhautomossa.

– Pidimme talvella uuden tiedotustilaisuuden, sillä halusimme herätellä ihmisiä tutkintouudistukseen. Saimme rutkasti uutta väkeä, joilla on kaikilla se tilanne, että gradu pitäisi saada valmiiksi kesään mennessä, graduhautomon vetäjä Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoo.

Korjonen-Kuusipuron mukaan ilmassa on ollut pientä hätää ja paniikkia siirtymäajan päättymisestä.

– On pelko siitä, että valmistuminen jää lopullisesti, jos gradua ei nyt tee. Kyllä aktiivisuus kummasti kiristyy, kun on pakko tehdä.

Graduhautomoon voivat osallistua LTY:tä lukuunottamatta kaikkien alojen opiskelijat. Kaikilla on omat ohjaajansa kotiyliopistoissa, mutta hautomoon kokoonnutaan kerran kuussa yhdessä.

– Me autamme ja kannustamme. Toisaalta kehotamme myös ottamaan yhteyttä omaan graduohjaajaan, sillä se on useille iso kynnys monen vuoden jälkeen.

Kuvateksti

Anni-Riitta Peltola aikoo valmistua kauppatieteiden maisteriksi ennen ensi kesän tutkintouudistusta.

Kuva: Mika Strandén

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo