Biovoimala edistää tehokkaimmin ilmastonsuojelua Lappeenrannassa

Tekeillä olevan voimalan osuus on 64 prosenttia kaupungin kasvihuonekaasujen vähennystavoitteesta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Kaukaan ja kaupungin yhteinen biovoimala on Lappeenrannan järein ase taistelussa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sen osuus Lappeenrannan kasvihuonekaasujen vähentämispotentiaalista on 64 prosenttia.

Laskelman on tehnyt ympäristöjohtamisen assistentti Jenni Huttula Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hän teki diplomityönsä Lappeenrannan kasvihuonekaasujen päästöistä ja niiden vähentämismahdollisuuksista.

Huttulan mukaan kasvihuonekaasuja tupruaa ilmaan Lappeenrannassa kuten muuallakin eniten teollisista prosesseista ja energiantuotannosta.

Vuosina 1990-2004 Lappeenrannassa tuotettujen kasvihuonekaasujen määrä kasvoi kaikkiaan 6,7 prosenttia. Vuonna 2004 kaupungissa toimiva teollisuus tuotti kasvihuonekaasuja 743 000 tonnia ja kaupunki asukkaineen 442 000 tonnia.

Laskennallisena tavoitteena Huttulan selvityksessä oli 20 prosentin vähennys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä on EU:n tavoite kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiselle.

Lappeenrannan teollisuuden Huttula katsoo suoriutuvan velvoitteesta muun muassa päästökaupan keinoin. Kaupungin urakaksi jää 121 000 tonnin vähennys.

Siitä biovoimalan osuus olisi Huttulan mukaan 90 000 tonnia edellyttäen, että voimalan energialähteistä 30 prosenttia on turvetta ja loput puuta eri muodossa.

Kaukaan Voima Oy:n biovoimala on Pohjolan Voima Oy:n ja Lappeenrannan Energia Oy:n yhteishanke. Vuodesta 2010 alkaen se tuottaa Kaukaan tehtaiden tarvitseman energian ja korvaa maakaasulla käyvän Mertaniemen voimalaitoksen Lappeenrannan kaupungin kaukolämmön ja sähkön tuottajana.

Loput 36 prosenttia kasvihuonekaasujen päästöjen vähennystavoitteesta jakaantuvat Huttulan skenaariossa tasaisemmin. Merkittäviä mahdollisuuksia tarjoaa esimerkiksi siirtyminen tuulisähkön käyttöön. Liikenteessä päästöt vähenevät tehokkaimmin liikennettä vähentämällä ja biopolttoaineiden osuuden lisäämisellä.

Jätehuollossa merkittäviä päästövähennyksiä on jo saavutettu, mutta niitä voidaan puristaa vielä lisää etenkin kierrätystä tehostamalla.

Huttulan laskemassa Lappeenrannan kasvihuonekaasujen vähentämispotentiaalissa päästään kaikkiaan 137 000 tonnin leikkauksiin, mikä ylittää tavoitteen 16 000 tonnilla.

Huttulan tutkimus pohjustaa valmisteilla olevaa Lappeenrannan kaupungin ilmasto-ohjelmaa. Kaupungin ja koko Etelä-Karjalan valmiutta ilmastonsuojelutalkoisiin arvioitiin maanantaina Lappeenrannassa pidetyssä seminaarissa.

UUTISET SIVU 7

Kirjoittaja:
Leena Sallinen