Englantilainen sijoitusyhtiö ostaa kauppakeskus Gallerian

Osapuolet hiovat vielä kaupan yksityiskohtia. Englantilaisten omistukseen siirtyy 12 400 neliötä uuden kiiltävää liiketilaa sekä pysäköintitiloja.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Marraskuussa Lappeenrannan keskustaan valmistuva kauppakeskus Galleria myydään englantilaiselle sijoitusyhtiölle. Gallerian rakennuttajayhtiön, Oka Oy:n aluejohtaja Kari Metsäkallio vahvistaa, että kaupat on sovittu.

Sijoitusyhtiön omistukseen siirtyvät kauppakeskuksen liiketilat sekä pysäköintitiloja rakennuksen pysäköintikerroksesta. Galleriakokonaisuuteen kuuluvat asunto-osakkeet sekä niin sanottu Maakuntagalleria jäävät kaupan ulkopuolelle.

Metsäkallio sanoo, että kauppakeskuksesta oli kiinnostunut toistakymmentä ostajaa, ja englantilaisyhtiöltä saatiin paras tarjous. Kauppakirja allekirjoitetaan Metsäkallion mukaan tämän vuoden puolella.

Oka kuuluu Palmberg-konserniin. Okan puolesta neuvotteluja on käynyt Palmbergin kiinteistökehitysjohtaja Jorma Kuoppala. Hän sanoo, että kaupat on sovittu periaatteessa eikä ostajan nimeä saati muita tarkempia tietoja pystytä vielä kertomaan.

– Isot linjat on sovittu ja kauppakirjan loppuhionta on menossa. Kaupat on tarkoitus tehdä tämän kuun loppuun, jolloin tulemme julkisuuteen ja kerromme myös ostajan nimen.

Kuoppalan mukaan kaupan kohteena on 12 400 neliötä vuokrattavaa liiketilaa sekä pysäköintitiloja.

KESKUSTAGALLERIAN bruttopinta-ala on yhteensä noin 40 000 neliötä. Kerroksia rakennuksessa on kuusi. Varsinaisen kauppakeskuksen lisäksi rakennukseen kuuluu asuntoja, toimistotiloja ja huolto- sekä pysäköintitiloja. Asuntoja Galleriaan tulee yli neljäkymmentä ja maanalaisia pysäköintipaikkoja noin 400.

Gallerian rakentaminen alkoi syksyllä 2005, ja se valmistuu marraskuun loppuun mennessä, sopivasti joulumarkkinoiden alla.

Kauppakeskuksen liiketilat on vuokrattu käytännössä kokonaan.

Uuteen kauppakeskukseen tulee parikymmentä erikoistavaraliikettä, muun muassa ruotsalaisia kauppaketjuja.

Ulkomaalaiset sijoitusyhtiöt ovat ostaneet viime vuosina ahkerasti suomalaisia liikekiinteistöjä. Aivan viime aikoina sijoitusyhtiöiden kiinnostus on kääntynyt pääkaupunkiseudulta ja suurimmista kaupungeista maakuntiin ja niiden suurimpiin kaupunkeihin.

Sijoittajien suunnan muutoksesta kertoo hyvin Lappeenrannan uusinta kauppakeskusta kohtaan tunnettu kiinnostus.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen