Lappeenranta ja Joutseno mitoittavat palvelut nyt vain omille asukkailleen

Etelä-Karjalan kuntajohtajat totesivat sosiaali- ja terveyspiirin rauenneeksi. Parikkala jatkaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenenä.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN kuntajohtajat totesivat odotetusti perjantaina maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirihankkeen rauenneeksi. Myös terveyspiirin lukuisten työryhmien työ on päättynyt. Lopullisesti terveyspiirin hautaa ensi perjantaina poliitikkojen muodostama ohjausryhmä.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kertoo, että kunnanjohtajien työvaliokunnan esitys oli yksimielinen, koska Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Luumäen valtuustot eivät hyväksyneet yhteistä terveyspiirisuunnitelmaa.

– Totesimme, että valmistelun jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen toteaa Miettisen tavoin, että terveyspiirihanke oli järkevää tässä tilanteessa lopettaa.

LAPPEENRANTA keskittyy kaupunginjohtaja Miettisen mukaan nyt kuntaliitokseen Joutsenon kanssa.

– Jos Joutseno tekee myönteisen päätöksen, yhdistyneen kaupungin palvelurakenne ja organisaatio mitoitetaan vastaamaan Lappeenrannan ja Joutsenon asukkaiden tarpeita.

– Emme rakenna sitä suurempaa organisaatiota. Jos kapasiteettia jää ja ryhmissä on tilaa, voimme neuvotella palvelujen myymisestä.

PARIKKALA kannatti yksimielisesti maakunnallista terveyspiiriä. Kunnanjohtaja Alpo Kosunen toteaa, että Parikkala pysyy Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenenä ainakin vuoden 2008 loppuun saakka ja hankkii siltä erikoissairaanhoidon palvelut.

Sen sijaan Parikkala ei ole lähdössä mukaan Itä-Savon terveyspiiriin, vaan hoitaa itse perusterveydenhuoltonsa ja sosiaalitoimensa entiseen tapaan.

– Ei meillä ole kiirettä tehdä nyt mitään. Olemme vastanneet Paras-hankkeelle, että 20 000 asukkaan raja hoidetaan terveyspiirillä. Nyt voimme rauhassa miettiä tilannetta.

LEMI aikoo Parikkalan tavoin jatkaa entisellään. Kunnanjohtaja Simo Luukkanen harmittelee edelleen, että kolme kuntaa kaatoi terveyspiirin.

– Varmaan tässä nyt vähän aikaa haukotellaan. Puitelaki on kuitenkin voimassa, ja sen mukaan pitää elää.

Lemin perusterveydenhoito on annettu MedOnelle, joka hoitaa sitä periaatteessa vielä kolme vuotta. Kunnalla ei ole Luukkasen mukaan kiirettä mihinkään.

YHTEISTYÖ ei kokonaan lopu terveyspiirin kaatumisen jälkeen. Kunnanjohtajien työvaliokunta esittää ohjausryhmälle, että kunnat lähtevät yhdessä kehittämään perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen toimintaprosesseja ja hoitopolkuja.

Niin sanottu palvelupolku-hanke on kulkenut erillisenä terveyspiiristä. Mikäli ohjausryhmä hyväksyy esityksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaushanke alkaa vuoden 2008 alusta Etelä-Karjalan liiton vetämänä.

– Kun terveyspiiri ei syntynyt ja yhteinen organisaatio kaatui, on tärkeää kehittää yhdessä toimintaprosesseja ja hoitopolkuja, kaupunginjohtaja Miettinen perustelee.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen