Itärajan kaupoille halutaan pysyvä oikeus sunnuntaiaukioloon

Pysyvä oikeus normaalista poikkeaviin aukioloihin vaatii lainmuutoksen. Väliaikaista ratkaisua voi hakea lääninhallitukselta poikkeusluvan avulla.

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN kauppakamari haluaa Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan kaupoille pysyvän oikeuden pitää kauppa auki myös sunnuntaisin. Sunnuntain aukioloa halutaan, jotta kaupat pystyisivät palvelemaan paremmin venäläisiä matkailijoita.

Venäläiset ovat usein liikkeellä viikonloppuisin ja ovat ihmeissään, kun kaupunkien kaupat eivät ole sunnuntaisin auki.

Pysyvä oikeus poikkeaviin aukioloihin vaatii lainmuutoksen nykyiseen lakiin.

Kauppakamarin hallitus aikoo jättää lähiviikkoina kauppa- ja teollisuusministeriölle kirjelmän, jossa kerrotaan eteläkarjalaisten toive sunnuntain aukiolosta. Kirjelmään laittanevat nimensä myös Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan kaupunkien edustajat.

Kirjelmässä aiotaan esittää, että ministeriö lähtee viemään eteenpäin lainmuutosta, jonka pysyvä oikeus kauppojen aukioloon vaatii.

TOIMITUSJOHTAJA Tom Hultin Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöistä sanoo, että vaikuttavuutta kirjelmälle haetaan ehdottamalla muutosta aukioloaikoihin kaikkiin itärajan kuntiin.

– Haemme mallia, joka voisi toimia koko crossboarder-alueella.

Etelä-Karjalan kauppakamarin suunnitelmissa on, että kaupat saisivat päättää itse, palvelevatko asiakkaita myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

– Ketään ei velvoiteta tai pakoteta pitämään kauppaa auki vaan haemme ainoastaan lupaa pitää kauppa auki. Muutos koskisi pääasiassa erikoistavarakauppaa, kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Ahti Manninen sanoo.

MANNISEN toiveena on, että uudet aukioloajat olisivat todellisuutta jo vuodenvaihteessa, kun joulunajan sunnuntaiaukiolot päättyvät. Etelä-Karjalan osuuskauppaa johtava Manninen sanoo, että kauppa haluaa jatkoa joulun ajan aukioloille.

– Venäläisillä alkavat vuodenvaihteessa pitkät vapaat, ja kyllä ne pitäisi pystyä hyödyntämään. Puhumme jatkuvasti, kuinka Venäjän läheisyys pitää hyödyntää. Nyt tehdään jotain ainaisten puheiden sijaan. Tämä on iso asia, jonka toteuttaminen ei maksa mitään.

Lainmuutos ei ehdi vuodenvaihteeseen. Kauppojen pitääkin yrittää hyödyntää venäläisten uuden vuoden jälkeiset lomat poikkeusluvalla. Kaupan aukioloa koskeva poikkeuslupa anotaan läänihallitukselta.

ETELÄ-KARJALAN kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo, että aukioloasiassa edetään kahta reittiä. Etelä-Suomen lääninhallitukselta haetaan väliaikaista poikkeuslupaa matkailullisin perustein, ja ministeriön suuntaan viedään lainmuutospyyntö pysyvää ratkaisua ajatellen.

– Lappiin on myönnetty kaupoille 40 poikkeuslupaa matkailullisin perustein. Meillä on osoittaa, että venäläiset ovat Etelä-Karjalalle samanlainen piristysruiske kuin matkailijat Lapille, Peltonen sanoo.

Peltonen painottaa, että ennen kuin asiassa edetään, siitä kysytään mielipiteitä kaikilta osapuolilta.

– Asia koskettaa myös kaupan työntekijöitä ja asiakkaita, ja heidänkin näkemyksensä halutaan tietää.

ETELÄ-SUOMEN lääninhallituksessa poikkeuslupia kaupan aukioloihin esittelee Marjo Pietilä. Hän sanoo, että koko maassa poikkeuslupia myönnetään vuosittain 50-70. Etelä-Karjalan kauppakamarin kaavailemaa poikkeuslupa-anomusta Pietilä pitää mielenkiintoisena, sillä se koskee maantieteellistä aluetta eikä yksittäistä kauppaa.

– Aika uusi tilanne. En uskalla arvioida päätöksen sisältöä suuntaan enkä toiseen. Katsotaan, kun hakemus tulee. Odotamme postia mielenkiinnolla.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastaja Ulla Karhu kertoo, että poikkeuslupa on tavanomainen tapa hoitaa kaupan aukioloja.

– Näin yhtäkkiä tuntuukin vähän oudolta, jos meidän kautta haetaan lainmuutosta. Mutta esitys voidaan kyllä tehdä. Muuta en osaa sanoa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen