Etelä-Karjalan kauppakamari haluaa kaupat auki sunnuntaisin

Sunnuntain aukiolo vauhdittaisi venäläismatkailijoiden palvelemista.

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN kauppakamari haluaa poistaa kaupan aukiolorajoitukset Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Rajoitukset halutaan pois, jotta kaupat voisivat palvella nykyistä paremmin venäläisiä matkailijoita.

Venäläisiä käy yhä enemmän Etelä-Karjalassa, ja heistä monet ovat hämmästyneitä ja pettyneitä, kun kaupat ja ravintolat eivät ole auki sunnuntaisin.

Etelä-Karjalan kauppakamarin hallitus on linjannut, ettei venäläisten ostohalukkuus saa kaatua kauppojen kiinni oloon. Kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Ahti Manninen sanoo, että aika on sopiva kaupan aukioloaikojen vapauttamiseen.

– Venäläisten asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Meidän näkemyksemme mukaan Etelä-Karjalan pitää hyödyntää sijaintinsa Pietarin lähellä.

Etelä-Karjalan osuuskauppaa johtava Manninen uskoo, että aukiolorajoitusten poistaminen tuo maakuntaan taloudellista vireyttä ja luo lisäksi kauppaan työpaikkoja. Manninen sanoo, että aukiolon laajentaminen koskisi lähinnä erikoistavarakauppaa.

– Eikä uudistus maksaisi kenellekään mitään.

ETELÄ-KARJALAN kolmen kaupungin puolesta aukioloa selvittää toimitusjohtaja Tom Hultin Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:stä. Hultinin mukaan toiveita kauppojen sunnuntaiaukiolosta on tullut myös Suomen pääkonsulinvirastosta Pietarista.

Hultin kertoo, että pääkonsulinvirastosta on jopa tulossa kirjallinen esitys kauppojen aukiolosta.

– Siinä kysytään, voisimmeko vaikuttaa siihen, että raja-alueiden kunnissa kaupat olisivat auki myös sunnuntaisin. Yritämme nyt löytää keinot, kuinka poikkeuslupa tai laajennus aukioloaikoihin voitaisiin saada.

Poikkeuslupaa haetaan lääninhallitukselta ja pysyvää laajennusta aukioloon lainmuutoksella kauppa- ja teollisuusministeriön kautta.

Hultinin mukaan asian eteenpäin viemiselle halutaan mahdollisimman laaja taustatuki. Etelä-Karjalan kauppakamari ja maakunnan kolme kaupunkia ovatkin samalla koko itärajan asialla.

– Haemme mallia, joka voisi toimia koko crossboarder-alueella. Toisin sanoen aukiolon vapautuminen koskisi kaikkia itärajan rajakuntia. Oma intressimme koskee Imatraa, Joutsenoa ja Lappeenrantaa, mutta pysyvään ratkaisuun pääseminen edellyttää yleisemmin hyväksyttävää mallia. Siksi työn alla on aukiolon vapautus koko rajan pinnassa.

TALOUS SIVU 13

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen