Häkämies pitää Venäjän liikennettä ykkösasiana

Hallituksen ministerityöryhmä valmistelee uutta kiireellisyysjärjestystä. Selonteko valmistuu ensi keväänä.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Porvarihallitus valmistelee edellishallitusten tapaan tulevien liikennehankkeiden kiireellisyys- ja toteuttamisjärjestyksen. Kotkalainen puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) esittää valmisteluun uutta näkökulmaa.

Hänen mielestään toiseksi painopistealueeksi tulisi ottaa kansainväliset Venäjän yhteydet.

– Ne ovat hyvin tärkeät meille Kaakkois-Suomessa. Kun katsoo mitä tahansa tie- tai rautatiekarttaa, meidän alueen pylväät ovat kaikkein paksuimmat.

Toisena liikennepolitiikan painopisteenä olisi kestävä kehitys ja ilmanmuutoksen hallinta. Häkämies toivoo hallituksen ministerityöryhmän hyväksyvän nämä periaatteet, jolloin liikennehankkeita olisi helpompi pistää järjestykseen.

Häkämies on jäsenenä hallituksen liikennepoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka piti ensimmäisen kokouksensa viime viikolla. Liikenneselonteko on tarkoitus saada valmiiksi ensi kevääksi.

Edellinen hallitus laati ns. Luhtasen listan, jonka yhtenä kärkikohteena oli Kuutostien parantaminen. Työt alkavat syksyn aikana Selkäharjusta.

– Uuden selonteon tavoite on hyväksyä vähintään alkaneen vaalikauden liikennepolitiikan perusteet ja nimetä myös tärkeimmät liikennehankkeet.

Häkämies ei vielä laita niitä tärkeysjärjestykseen. Maanantain neuvottelussa Etelä-Karjalan liiton ja Lappeenrannan kaupungin kanssa nousivat maakunnan ykkösasioiksi Kuutostien jatkaminen Lappeenrannasta Taavettiin, valtatie 26 Taavetista Haminaan, Luumäen-Imatran kaksoisraide ja Mikkelintie.

Nuijamaan ja Vaalimaan rekkaparkit ovat ministeri Häkämiehen mielestä tarpeen, vaikka joidenkin poliitikkojen mielestä olisi Venäjän asia saada rajaliikenne sujuvammaksi. Hallitus esittää rekkaparkkeihin määrärahaa budjettiin.

Häkämies pitää hienona, että presidentti Tarja Halonen otti rekkajonot puheeksi Pietarissa Vladimir Putinin kanssa.

Tulevan talven varalle tarvitaan kuitenkin hätäapuratkaisuja ennen kuin liukkaat kelit yllättävät. Liikennettä pitää säännöstellä satamista ja etsiä tilapäisiä rekkaparkkialueita. Häkämies muistuttaa, että Venäjän tullitoiminta on arvostelusta huolimatta nopeutunut, mutta liikenteen kasvu on vain ollut niin hurjaa.

UUTISET SIVU 3

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Puolustusministeri Jyri Häkämies tapasi kansaa kauppakeskuksessa Lappeenrannassa. Taipalsaarelainen valtuutettu Vesa Märkälä (Ts-liike) otti ministerin puheisiin kantaa t-paidallaan.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen