Joutsenolaisista jo kolmasosa ottanut kantaa kuntaliitokseen

Lähes 2 700 kuntalaista on lähettänyt äänestyslippunsa. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. lokakuuta.

URPO LAANINEN

JOUTSENON äänioikeutetut asukkaat ovat osallistuneet aktiivisesti neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Tiistaina äänestyskuoren oli palauttanut lähes 2 700 kuntalaista. Kuntaliitoskyselyn äänestysprosentti oli jo 30,6.

Äänioikeutettuja on 8 683. Vaalilautakunnan sihteeri Eero Laaksonen on veikannut, että 70 prosenttia menee rikki.

– Tällä vauhdilla se kyllä menee.

Ensimmäiset äänestyskuoret ja vaaliliput menivät joutsenolaistalouksiin jo toissa viikolla, ja viimeisetkin saivat ne käsiinsä viikko sitten.

Eero Laaksosen mielestä postiäänestys on erinomainen tapa, jota voisi käyttää muissakin vaaleissa kuin neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä.

– Oikeusministeriö pitää vain mahdottomasti huolta, että minkäänlaista pienintäkään vilppiä ei voisi olla.

JOKAINEN joutsenolainen äänioikeutettu on saanut henkilökohtaisesti omalla nimellään äänestyskuoren ja vaalilipun. Laaksosen mukaan on aina teoriassa mahdollista, että aviopuoliso väärentää toisen allekirjoituksen ja laittaa liput tulemaan.

– Emmehän me pysty tarkistamaan, onko vaalikuoren allekirjoittanut asianomainen henkilö. Teoriassa on vilpin mahdollisuus, mutta tämä on kyllä hyvä tapa äänestää.

LAAKSONEN uskoo, että myös varsinaisen vaalipäivän äänestykseen riittää väkeä sunnuntaina 14. lokakuuta.

– Kyllä niitä periaatteen ihmisiä on, joiden pitää päästä osallistumaan äänestyspäivänä.

Joutsenon kuntaliitoksen ainoa äänestyspaikka on pääkirjasto, jossa voi äänestää klo 9-20.

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi perjantai. Postiäänestyksen tulokset lasketaan vasta sunnuntaina. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulos on selvillä illalla.

Asukkaille on vaalilipussa vain yksi kysymys: Tulisiko Joutsenon kaupunki ja Lappeenrannan kaupunki yhdistää yhdeksi kaupungiksi? Vastausvaihtoehtoja on kolme: kyllä, ei ja en osaa sanoa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen