Tasihinin talon tontille sittenkin piharakennus

Lappeenrannan tekninen lautakunta oli jättänyt asemakaavan kahdesti pöydälle, kun naapuritalo vastusti uudisrakennusta.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Tasihinin talon tontille tulee sittenkin pieni uudisrakennus. Tekninen lautakunta tarvitsi kolme kokousta asian ratkaisemiseksi. Välillä piharakennus poistettiin suojelukaavasta naapuritalon vastustuksen takia.

Viranomaisneuvottelussa uudisrakennusta pidettiin hyvänä ratkaisuna, koska se muodostaa Tasihinin talon tontista kokonaisuuden ja rajaa naapurikerrostalon pois pihamiljööstä.

Lautakunta on keskustellut 80 neliön piharakennuksesta pitkin syksyä. Edelliskokouksessa se antoi ohjeet kaavaluonnoksen muuttamiseksi siten, että piharakennus on mukana.

Taloyhtiön mielestä uudisrakennus varjostaisi kerrostalon ensimmäisen ja toisen kerroksen asuntoja. Sen harjakatolta tippuvat lumet osuisivat taloyhtiön autopaikkojen kohdalle.

Tekninen johtaja Ensio Koikkalainen pitää pientä uudisrakennusta ihana hyvänä ratkaisuna sisäpihan reunassa.

– Tuntuisi, että se olisi naapuritalonkin kannalta parempi ratkaisu. On hyvä, jos Tasihinin talolle jää oma sisäpiha.

TASIHININ talon tontilla on useita vanhoja puurakennuksia. Empire-tyylisesti vuorattu päärakennus sijaitsee Kauppakadun ja Ainonkadun kulmauksessa. Se on valmistunut vuonna 1828.

Päärakennuksen vieressä on Kauppakadulla pienempi puotirakennus, joka on valmistunut neljä vuotta aikaisemmin.

Tontilla on nähtävissä vanhaa nupukivettyä pihaa, jota rajaavat 1817 valmistunut piharakennus ja 1830 rakennettu makasiini. Kaupunki korjaa parhaillaan rakennuksia.

Suojeltavien rakennusten yhteinen kerrosala on 630 neliömetriä. Autopaikkoja on neljä. Kaavamuutoksella on haluttu turvata kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen ominaispiirteiden säilyminen. Tontti on kaavassa merkitty palvelurakennusten korttelialueeksi.

Tekninen lautakunta hyväksyi tarkistetun asemakaavan, jossa piharakennus on mukana. Seuraavaksi se menee kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaavan hyväksyy lopullisesti valtuusto.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen