Puolustusministeri Häkämiehen Venäjä-puheen kohu rauhoittunut

Puolustusministeri Jyri Häkämies lupaa edistää Tali-Ihantala-keskusta. Keskuksen valmisteluvastuu on kulttuuriministeri Stefan Wallinilla.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) Venäjä-puheen kohu on alkanut rauhoittua. Hän arvioi itsekin, että isoin kuohunta on ohitse.

– Keskustelu on saanut nyt muita ulottuvuuksia. On puhuttu siitä, ketkä saavat puhua ja keillä on valtaa ulkopolitiikassa.

Häkämies arvioi, että reaktioiden taustalla on osaksi sukupolvikysymys.

– Kovinta kritiikkiä tuli niiltä, jotka ovat eläneet 1970-luvun ja sitä edeltävän yya-ajan. Nuorempi sukupolvi ei ole ottanut kantaa yhtä voimakkaasti.

– Ymmärrän myös, että oppositio ja erityisesti SDP käyttivät puhetta sisäpolitiikan välineenä. Heillähän oli ulkopolitiikassa pitkään mahtirooli. Joillakin nousivat tunteet valtaan.

Häkämies toteaa, että Suomessa saa puhua talouspolitiikasta ihan mitä vain, ja hallituksen ministeritkin puhuvat. Ulkopolitiikkaa pidetään alueena, jossa pitäisi olla konsensus.

– Minäkin allekirjoitan sen, totta kai. Hallituksen ja presidentin välille on löydetty konsensus. Mutta että sen pitäisi olla ennen päätöksiä, jo keskusteluvaiheessa. Se on aika jännä vaatimus. Nyt on nimenomaisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun aika, kun selonteon valmistelu on alkanut.

Häkämies sanoo, että turvallisuuspoliittinen selonteko valmistuu ehkä ensi syksyksi.

– Keskustelu on juuri nyt tervetullutta.

Lappeenrannan kaupunki toivoo ministeri Häkämieheltä tukea Tali-Ihantala-keskukselle. Kuuden miljoonan matkailu- ja museohankkeelta puuttuu enää valtion rahoitus, jota tarvitaan suunnitelman mukaan kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunki, Etelä-Karjalan liitto ja vaalipiirin kansanedustajat esittävät rahoitusta ensi vuoden budjettiin. Jatkossa vuotuiset käyttökustannukset ovat noin 300 000 euroa, joihin myös valtion tulisi osallistua. Lappeenranta varautuu 60 000 euron vuosikuluihin.

Jyri Häkämies korostaa, että Tali-Ihantala-museo on kulttuuriministeri Stefan Wallinin tehtäväaluetta.

– Tunnen hyvin hankkeen, ja olen itse pyrkinyt pökkimään sitä valtiovarainministeriön suuntaan. Asia on hyvin tiedossa ja toivon, että keskukselle löytyy pikapuoliin positiivinen ratkaisu.

Aikaisempi puhemies Paavo Lipponen (sd.) ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) lupasivat rahoituksen aivan varmasti.

– Vanhan hallituksen kannattaisi olla lupauksissaan äärimmäisen maltillinen. Jos jotakin lupaa, se pitää hoitaa aikanaan, Häkämies toteaa.

Huhtiniemen kaivauksista ei ole Häkämiehen mukaan puhuttu puolustusministeriössä tämän hallituksen aikana. Edellisen hallituksen puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) piti asian selvittämistä tärkeänä.

– Olen seurannut tätä kansalaiskeskustelua, eikä siihen ole mitään virallisia kantoja. Ei minullakaan ole omaa kantaa.

Häkämies vieraili maanantaipäivän aluksi maasotakoululla. Sen tilanne on hänen mielestään vakaa, ja koulutusasiat ovat hyvin.

– Siellä ei ole murheita, vaan haasteita.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Jyri Häkämies haluaa juuri nyt keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kun selonteko on valmisteilla.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen