Kalankäsittelylaitos valmistuu ja odottaa loppurahoitusta

Laitoksen toiminta Mustolassa alkaa näillä näkymin ensi keväänä. Irtopakastuksesta odotetaan valttia pienten järvikalojen vientimarkkinoille.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Pitkään suunniteltu kalankäsittelylaitos on saanut jo seinät Lappeenrannan Mustolassa. Todennäköisesti se saa pian myös lisää rahaa.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Vesa Tiitinen kertoo, että hankkeen loppurahoitus on luvassa Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kautta Euroopan kalatalousrahastolta. Lappeenrannan kaupunki joutuu pistämään siihen osuutensa kuten alkuperäiseenkin budjettiin.

Laitoksen kustannusarvio oli 600 000euroa, josta TE-keskus rahoittaa 540 000 euroa, Lappeenranta loput. Rakentamisen lähestyessä kulujen havaittiin nousevan lähes miljoonaan euroon, joten puuttuva osuus on 300 000 – 400 000 euroa.

Kalankäsittelylaitosta rakentaa Lappeenrannan Yritystila Oy. Mustolan teollisuusalueelle nouseva laitos on tarkoitettu järvikalan käsittelyyn ja pakastamiseen. Siitä on käytetty myös nimitystä pakastava kalasatama tai kuivan maan kalasatama.

Nimi viittaa laitoksen tulevaan isäntään, joka on Lappeenrannan Kalasatama Oy. Se ammattikalastajien muodostama yhtiö, joka hallinnoi ja käyttää laitosta kunhan se valmistuu.

Valmista piti olla jo kuluneena kesänä, mutta muun muassa rahoitusvaje lykkäsi aikataulua. Tiitinen arvioi rakennuksen valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen rakennukseen pitää asentaa laitteisto, muun muassa jäälaitteet ja irtopakastuslinjasto.

– Toivotaan, että kevättalvella saadaan se käyttöön, sanoo Tiitinen.

Hän muistuttaa, ettei laitos käynnisty nappia painamalla, vaan vähin erin.

– Tämä on ihan uusi toimintamalli, johon liittyy koko ketju osakaskunnasta kuluttajille asti.

Toimintamallissa laitos rakennetaan julkisin varoin ja sitä hallinnoi ammattikalastajien yhteisö. Lappeenrannan Kalasatama Oy:ssä on toistaiseksi mukana seitsemän kalastajaa.

Laitosta saavat käyttää muutkin kuin yhtiön jäsenet. Mustolan sataman käyttäjiksi odotetaan kalastajia laajalti Vuoksen vesistöstä ja myös mereltä.

Ensisijaisesti laitos on tarkoitettu sisävesikalan nykyistä tehokkaampaan myyntiin etenkin vientimarkkinoille. Myös hoitokalastusten saaliita voidaan saada sen kautta paremmin hyötykäyttöön.

Tärkein laitoksen tuoma uudistus kalankäsittelyssä on irtopakastus. Se tarkoittaa kalojen pakastamista yksin kappalein perinteisen blokkipakastuksen sijasta.

Padasjoella toimivassa vastaavassa kalankäsittelylaitoksessa irtopakastus on todettu olennaiseksi valtiksi pienkalan vientimarkkinoilla. Padasjoen laitos on avannut niitä Keski-Euroopan maissa.

Lisää saman toimintamallin kalankäsittelylaitoksia on tarkoitus rakentaa julkisella rahoituksella Vesannolle, Kuusamoon ja Jyväskylään. Suunnitelmia viritellään myös Savonlinnassa.

Taustalla on valtakunnallinen pienen kalan viennin kehittämisohjelma.

Lappeenrannan Kalasatama Oy:n puheenjohtaja kalastaja Markku Törrönen odottaa hartaasti, että Lappeenrannan laitos saadaan kevääksi valmiiksi.

– Se helpottaisi meidän elämää huomattavasti.

– Muikkua, siikaa, ahventa, särkikaloja, Törrönen luettelee kalalajeja, joita laitoksessa on määrä käsitellä.

Käsittelykin on hänen mukaansa pitkä prosessi: lajittelua, pakkausta, pakastamista, logistiikkaa…

– Vienti on tietysti tavoite, mutta ei pidä unohtaa kotimarkkinoita, On tärkeää, että myös ne vetävät.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Lappeenrannan Yritystila Oy rakentaa kalankäsittelylaitosta Terminaalinkadun varteen Mustolan teollisuusalueella.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen