Kännyköiden hintasotaa käytiin asiakasjonossa

Lappeenrannan Myllymäessä sijaitsevat suurmyymälät Veikon Kone ja Gigantti painoivat matkapuhelintarjousten hinnat hetkeksi alle kymmenen euron. Lisää hintashokkeja on luvassa.

MATTI RIIHELÄ

LAPPEENRANTA. Kahden kodinkonekaupan rinnakkaiselo on alkanut räväkästi Lappeenrannassa. Tiistaina taistelu asiakkaista huipentui yhtä kännykkämallia koskevaan hintasotaan. Toisen liikkeen edustaja jakoi toisen liikkeen edessä jonottaneille asiakkaille kuponkeja, joilla puhelimen saattoi lunastaa vieläkin edullisempaan hintaan.

Muutamat asiakkaat hakivat alle kymmenen euron hintaisen kännykän kummastakin kaupasta.

Missään kilpailulainsäädännössä ei ole kielletty, etteikö toiseen liikkeeseen menossa olevia asiakkaita saisi houkutella omaan liikkeeseen. Kuluttajat ovat tietysti vain tyytyväisiä sellaisesta kilpailusta, joka painaa hintoja pohjalukemiin.

MYLLYMÄEN liikekeskittymässä hiljattain aloittanut Veikon Kone ilmoitti Etelä-Saimaan tiistain etusivulla myyvänsä 150 kappaleen erän Nokia 1600 -puhelimia yhdeksän euron kappalehintaan, yksi puhelin per asiakas.

Myymälän eteen venyi melkoinen jono asiakkaita ennen ovien aukeamista.

Kivenheiton päässä toimiva kilpailija Gigantti reagoi oitis. Jonottajille jaettiin yhteensä viitisentoista kuponkia, joilla sama puhelinmalli luvattiin kuponkia vastaan kolmisen euroa halvemmalla, hintaan 5,90.

Veikon Koneessa matkapuhelinkaupasta vastaava ostopäällikkö Veli-Matti Lehikoinen ei kuitenkaan lähtenyt heittämään kiveä kilpailijan suuntaan.

– Olemme tunteneet heidän toimintatapansa jo pitkältä ajalta. Me pelaamme omaa peliämme. Heillä on oma tyylinsä pelata sitä, harjoittaa kilpailua.

– Me keskitymme vain siihen, että pidämme ne lupaukset, joita lehdissä ja muualla lupaamme, ja siihen, että pidämme asiakkaamme tyytyväisinä.

YHDEKSÄN EURON puhelimet loppuivat vajaassa kahdessa tunnissa.

– Saimme isot jonot ja paljon tyytyväisiä asiakkaita. Sen määrän myimme, minkä lupasimme.

– Tarkoitus oli tietenkin toivottaa lappeenrantalaisia tervetulleiksi uuteen myymäläämme.

– Avajaisten tyyli on tehdä kaikenlaisia tempauksia. Vastaavanlaisia tapauksia on tehty ennenkin muualla.

Myitte alle omien?

– Niin varmasti voi moni arvata, vastasi Lehikoinen. Hän lupasi, että hintashokkeja on tulossa Lappeenrannan liikkeen avajaisten tiimoilta myöhemminkin.

– Ilman muuta, mutta en paljasta mitä.

LEHIKOINEN myönsi, että kilpailu liikkeiden välillä on kovaa. Kilpailijan tapaa reagoida avajaistarjouksiin hän ei halunnut enempää kommentoida.

Osa jonossa päivystäneistä asiakkaista katseli menoa kuitenkin hieman huuli pyöreänä. Lappeenrannassa näin aggressiivista taistelua asiakkaista ei ole ennen koettu. Jonossa pohdittiin muun muassa touhun eettistä puolta.

Puolisen tuntia ennen ovien avaamista paikalla oli parikymmentä jonottajaa. Pahimmillaan, hetki ennen kymmentä jonoa oli jo parkkipaikan perälle saakka.

Gigantti ei tiistaina kommentoinut Myllymäen kovaa hintakilpailua.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä