Takomäen räjäytyksiä saa jatkaa vain ympäristöluvalla

MATTI SAARELASAVITAIPALE. Takomäen räjäytyshitsauksia saa jatkaa vain ympäri

MATTI SAARELA

SAVITAIPALE. Takomäen räjäytyshitsauksia saa jatkaa vain ympäristöluvalla. Vaasan hallinto-oikeus toteaa maanantaina antamassaan päätöksessä, ettei pelkkä meluilmoitus riitä suomalais-venäläisen Energometallin tekemien koeräjäytysten jatkamiseen.

Oikeuden mukaan Takomäessä on tarkoitus aloittaa pysyvä toiminta. Oikeus perustelee kantaansa myös sillä, että räjäytyshitsauksen testaus ei ole ympäristönsuojelulain tarkoittamaa tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavaa toimintaa.

Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi alueen asukkaiden tekemän valituksen Savitaipaleen kunnan ympäristönsuojelusihteeri Jarmo Karhulan tekemästä meluilmoituspäätöksestä. Oikeus kumosi ja poisti päätöksen.

– Kysymys ei ollut tilapäisestä ympäristöluvasta, vaan ratkaisusta, jonka tein yhtiön meille antamasta meluilmoituksesta, Karhula täsmentää.

– Hallinto-oikeus on nyt tulkinnut lakia niin, että tällaista ratkaisua ei olisi saanut tehdä, vaan hankkeelle olisi heti pitänyt hakea ympäristölupa.

– Me itse harkitsimme yhdessä ympäristökeskuksen ihmisten kanssa, että ympäristöluvan vaatiminen olisi liian kova vaatimus, kun ei vielä tiedetä, voidaanko tällaista toimintaa ylipäätään aloittaa kyseisessä paikassa, Karhula perustelee.

Karhulan mukaan hallinto-oikeuden päätös merkitsee sitä, että yhtiön pitää hankkia toiminalle ympäristölupa ennen kuin räjäytyshitsauksia voidaan jatkaa. Luvan myöntämisestä voi puolestaan tulla valituksineen erittäin pitkä prosessi, jos asia viedään aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Energometallin tuotantojohtajan Kari Kinnusen mukaan yhtiössä ei ole vielä ehditty miettiä hallinto-oikeuden päätöksen vaikutuksia toiminnan jatkamisen kannalta.

– En voi vielä kommentoida asiaa mitenkään. Emme ole vielä ehtineet keskustella asiasta hankkeen muiden osakkaiden kanssa, hän sanoo.

Lappeenrantalainen Eija Pesu, joka on toiminut valittajien yhdyshenkilönä, on tyytyväinen päätökseen.

– Tämä oli meille voitto. Olemme hyvin tyytyväisiä Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen, Pesu kommentoi.

Pesu kertoo, että hänen lapsuudenkotinsa sijaitsee Savitaipaleella Kylliälän kylässä lähellä Takomäen louhosta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela