Kekkonen ei usko Lappeenrannan-teloituksiin

ANSSI SILVENNOINENSotilasasiantuntija eversti evp Ilmo Kekkonen sanoo profes

ANSSI SILVENNOINEN

Sotilasasiantuntija eversti evp Ilmo Kekkonen sanoo professori Heikki Ylikankaan toimivan kirjassaan tuomarina eikä tutkijana.

– Sen roolin hän ottaa määrittämällä henkilötäydennyskeskusten upseerit laittomien teloitusten suorittajiksi.

Teoksessa viitataan karkurien teloituksia tapahtuneen Lappeenrantaan 23. kesäkuuta 1944 perustetussa karkurien vastaanottoyksikössä, joka toimi Armilan koululla majailleessa henkilötäydennyskeskus 1:ssä.

Kirjan mukaan teloituksia olisi toimeenpantu kenraali Erik Heinrichsin 20. kesäkuuta antaman käskyn perusteella. Käskyssä vaaditaan karkurien palauttamista järjestykseen tarpeen tullen ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen.

Kekkonen muistuttaa, että uusia ohjeita oli tulossa nopeasti, sillä sotaväen rikoslain koventamisen valmistelut alkoivat 29. kesäkuuta.

– Vastaanottoyksikkö oli vasta perustettu, joten sen toiminnan käynnistäminen on vienyt päivän tai pari. Karkuri piti ensin saada kiinni, kuulustella, selvittää yksikkö ja järjestää kuljetus takaisin joukko-osastoon.

– Ylikangas ei ota huomioon aikatekijää. Aika oli kovin lyhyt ryhtyä kaikille vastenmielisiin teloituksiin, joita ei missään nimessä ollut aiemmin tehty HTK:ssa. Oli parempi katsoa ja odotella uusia ohjeita, Kekkonen sanoo.

Teloituksista ei ole löytynyt dokumentteja.

– Ylikangas nojaa kertoviin lähteisiin ja sitä kautta myös huhuihin. Lappeenrannan teloitusten tekijöiksi on kerrottu ensin salainen kenttäoikeus, sitten ilmasuojelujoukot ja nyt HTK, vaikka laittomista teloituksista ei ole ainoatakaan pitävää näyttöä, Kekkonen toteaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen