Kimpisen redutti nousi esiin muurinpätkinä

Linnoituksen sivulinnakkeen entistäminen jatkuu kun rahaa saadaan lisää. Kokonaan reduttia ei voida ottaa esiin. Sen kärki on Kimpisen kentän satasen suoran alla.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANNAN maaperän kaivauksissa tehtiin kuluneena kesänä myös löytöjä. Kimpisen metsästä löytyi nimittäin yllättävän ehjänä jäänteitä 1700-luvun lopun linnoituslaitteesta. Se oli Kimpisen redutti, osa Linnoituksen kaupunginosassa sijaitsevaa päälinnoitusta.

Kimpisen redutin sijainti toki tiedettiin. Nuolen muotoinen linnoituslaite näkyy Lappeenrannan vanhoissa kartoissa. Nyt maastossa näkyy pätkiä entistetystä linnakkeen muurista. Ne sijaitsevat metsän laidassa Kimpisen kentän lähellä.

– Keväällä siellä näkyi vain kumpuja, ja meillä oli mielikuva, ettei sieltä juuri mitään löydykään. Kun ruvettiin kaivelemaan, maan sisältä löytyikin puolivalmista muuria, kertoo työpäällikkö Pauli Nupponen Lappeenrannan teknisestä toimesta.

Hän on johtanut linnoituksen vallien entistämistä Linnoituksen kaupunginosassa ja johti myös Kimpisen töitä viime kesänä.

– Museovirasto oli varautunut siihen, että Kimpisen alue vain raivataan pintapuolisesti ja jotenkin merkitään. Kun vanhaa kiveystä kuitenkin löytyi niin paljon, linnaketta ryhdyttiin entistämään samalla tavalla kuin linnoituslaitteita muuallakin Lappeenrannassa.

Nupposen mukaan työmaalla puhuttiin Kimpisen patterista. Sen esiin kaivuussa ja entistämisessä päästiin kesällä noin puoleen väliin. Kaikkineenkin patterista on vain ehkä puolet jäljellä.

– Patteri on osittain jäänyt Kimpisen kentän alle. Sen nuolimainen kärki on satasen juoksusuoralla jossain 30 metrin kohdalla, kertoo Nupponen.

Kenttää ei linnakkeen päältä pureta. Hyvä jos redutti muilta osin saadaan pystyyn. Jatkotyöt riippuvat rahoituksen järjestymisestä.

Kuluneena kesänä Kimpisen töitä rahoitettiin Nupposen mukaan määrärahoista, joilla pääosin viimeisteltiin Linnoituksessa sijaitsevia linnoituslaitteita ja Lappeenrannan kirkon ympärillä sijaitsevia Nikolain valleja. Työtä ovat tehneet Lappeenrannan kaupungin työntekijät laskutyöurakkana Museovirastolle.

Tarkastaja Kari Gröndahl Museovirastosta kertoo, että Kimpisen työmaa jatkuu suurella todennäköisyydellä.

– Talven aikana tehdään TE-keskukselle hanke-esitys rahoituksesta, jolla Nikolain valleja jatketaan ja Kimpinen on myös esityksessä mukana.

LEENA SALLINEN

Kuvateksti

Kimpisen redutin kivellä vahvistettua maavallia on kesän aikana noussut urheilukentän lähelle metsänreunaan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen