Lappeenranta aikoo laittaa kylien vesihuollon kuntoon

Maaseutuohjelma tarjoaa monia mahdollisuuksia haja-asutusalueiden kehittämiseen. Maaseuturahoitus ulottuu myös eräille taajama-alueille.

ANNE KOKKONEN

LAPPEENRANTA. Elokuussa hyväksytty Lappeenrannan kaupungin maaseutuohjelma ei jää kuolleeksi kirjaimeksi. Käytännön toimien valmistelut ovat alkaneet ja lähiaikoina ryhdytään parantamaan muun muassa kylien jätevesihuoltoa.

Haja-asutusalueille rakennettujen kiinteistöjen jätevesihuollon pitäisi olla kunnossa vuonna 2013, mutta toimiin on ryhdytty perin hitaasti.

Lappeenrannan kaupungin maaseutusihteeri Terttu Kivinen vertaa tilannetta televisiolähetysten digitalisointiin, jossa ihmiset alkavat toteuttaa pitkään tiedossa olleita uudistuksia vasta viime hetkellä.

– Tarkoituksena on saada aikaan sellainen kehittämishanke, jossa jätevesihuoltoon perehtynyt ihminen jalkautuu kentälle ja neuvoo asukkaita suunnitteluun, kilpailuttamiseen ja urakointiin liittyvissä asioissa, Kivinen kertoo.

Kolmivuotiseksi kaavaillun hankkeen yhteydessä jaettaisiin tietoa etenkin jätevesiosuuskunnista tai muutamien talouksien yhteisistä pikkupuhdistamoista. Ne kun ovat varteenotettavia vaihtoehtoja talouskohtaisille jätevesijärjestelyille.

MAASEUTUOHJELMA korostaa myös maaseutuyrittäjien ammattitaitoa ja työssä jaksamista koskevia asioita. Esimerkiksi lomittajan ammattitutkintoon tähtäävä koulutus on määrä aloittaa 12. marraskuuta.

Rahoituspuolella tilasidonnaisuus on poistunut ja kaikki maaseudun enintään kymmenen henkilöä työllistävät yritykset voivat päästä rahoituksen piiriin.

Myös eräille taajama-alueille, kuten Linnoitukseen ja Mustolan teollisuusalueelle, voi saada maaseuturahoitusta yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.

Avainasemassa ovat silti edelleen kylien aktiiviset ihmiset.

Tähän liittyen Hanhijärven kylätalolla järjestetään Maaseutufoorumi torstaina ensimmäinen marraskuuta alkaen kello 17.30.

Illan teemoina ovat vesihuolto ja rahoitus sekä Maaseututiimin jäsenten valinta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen