Leena Miettinen elää niin kuin opettaa

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Mitä varten ihmisellä on suuret aivot? Sitä varte

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Mitä varten ihmisellä on suuret aivot? Sitä vartenko, että moderni pääkallonmetsästäjä kutistaa omat aivonsa vuosien raivokkaalla ryyppäämisellä rusinan kokoiseksi?

Ihmisellä on suuret aivot, jotta hän pärjää sosiaalisessa kanssakäymisessä. Ei siis ihme, että Lappeenrannan raittiustoimenjohtaja Leena Miettinen puhuu lämpimästi verkostojen ja yhteistyön merkityksestä.

– Täällä kaupungin raittiustoimistossa meitä on vain muutama ihminen töissä. Mutta meidän verkostomme ovat hyvin laajoja, Miettinen kertoo.

Miettinen on tällä alueella haka. Ennaltaehkäisevässä raittiustyössä toimivat verkostot ovat se juttu. Lappeenrannassa viisi valtakunnallista raittiusjärjestöä tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Valtakunnallisten järjestöjen lisäksi raittiustoimistolla on kymmeniä paikallisia yhteistyökumppaneita.

– Meillä täällä Lappeenrannassa lähdettiin tekemään omapäisiä ratkaisuja. Me kokosimme raittiustyötä tekevät järjestöt yhteen.

– Kyllä se on vaan näin, että yhdessä tekemällä me saamme enemmän aikaiseksi ja jaksamme paremmin tätä työtä.

Raittiuden Ystävät -yhdistys myönsi tiistaina Miettiselle Vuoden raittiusteko -tunnustuksen Helsingissä. Aikaisemmin vastaavan tunnustuksen ovat saaneet muiden muassa pääministeri Matti Vanhanen ja kirjailija Arno Kotro.

Raittiuden Ystävien mukaan Miettinen on jaksanut tehdä menestyksellisesti ennaltaehkäisevää raittiustyötä myös silloin, kun se ei ollut muodissa eikä sen merkitystä muistettu.

Ehkä Miettisen peräänantamatonta uskoa oman työnsä merkitykseen kuvaa hyvin se, että Lappeenrannan kaupungilla on edelleen raittiustoimisto.

– On näitä on ympäri Suomea, mutta ne ovat muuttaneet nimensä. On ehkäisevän päihdetyön toimistoja ja terveyden edistämisen keskuksia. Nimiä on muutettu alvariinsa.

Miettinen aloitti työnsä Lappeenrannassa 1979. Sitä ennen hän työskenteli 15 vuotta Elämäntapaliitossa.

– Onhan tämä tie ollut pitkä ja aikaa on kulunut paljon. Mutta kaikesta huolimatta pidän tämän työn haasteellisuudesta.

Miettinen elää itse niin kuin opettaa.

– Se merkitsee päihteetöntä elämäntapaa. Minusta se on hyvä elämäntapa, jota mielelläni tarjoan muillekin, hän vastaa kysymykseen, mitä sana raittius merkitsee hänelle henkilökohtaisesti.

Kirjoittaja:
Matti Saarela