Luonto ja ilkivalta tuhoavat valtavaa ympäristötaideteosta

Imatran moottoritien taide on jäänyt heitteille. Ylläpidosta vastaava tielaitos nostaa kädet ylös: kunnossapito maksaisi ja teettäisi työtä.

ANNE KOTIHARJU

Imatran moottoritien kymmenen vuotta sitten valmistunut ympäristötaide näyttää ainakin osittain heitteille jätetyltä. Ympäristötaidepalkinnonkin saanut 13 suuren taideteoksen kokonaisuus rapistuu, pusikoituu, rikkoontuu ja häviää.

Teosten hoidosta vastaa omistaja eli tielaitos. Se nostelee käsiään pystyyn: ylläpidon viemä raha ja aiheuttama vaiva sapettaa.

Imatran kaupunki voisi rakennustarkastaja Ritva Ihalaisen mukaan antaa kunnostuskehotuksia – jopa vaatia poistamaan – ympäristöä häiritsevää tilataidetta.

– Ilmeni vain sellainen puute, ettei kaupunki ole määritellyt katuympäristön viihtyvyyttä valvovaa viranomaista eli toimivaltaa kehotuksen antamiselle ei ole delegoitu kellekään.

TIEMESTARI Sakari Häyhää harmittaa.

– Toistakymmentä kilometriä pitkän moottoritien taidealueet ovat valtavia. Niiden hoito syö tienpidon määrärahaa. Nytkin oli puolenkymmentä ukkoa töissä koko kesän.

Tien varteen on istutettu aikanaan 230 000 kasvin tainta.

– Esimerkiksi Kaukopään luiskan kukkaistutukset eivät ole pysyneet hengissä. Vain sianpuolukka ja kanerva jotenkin pärjäsivät. Sinne tuli kauhea petäjikkö. Nyt sitä petäjikköä on harvennettu kaksi vuotta. Viime vuonna oli kuusi ja tänä vuonna kaksi henkilöä koko kesän. Jos olisi vielä ne kukkaistutukset, porukkaa olisi mieletön määrä töissä.

– Vandaalit ovat tehneet tuhojaan. Esimerkiksi Pietarintien varren hirsirakennelmia on hakattu rikki moneen otteeseen. Pystytettiin ja laitettiin takaisin, mutta aina ne muutaman viikon sisällä oli taas potkittu ja särjetty.

– Meluvalleissa on luonnonkivistä tehtyjä kuvioita. Niitähän pitää olla jatkuvasti harjalla rapsuttamassa, muuten ne katoavat sinne.

Häyhän mielestä alunpitäen olisi pitänyt varmistaa teosten kestävyys ja ylläpitotarve.

– Tilateosten pitäisi olla hyvin vähätöisiä; voivathan ne silti olla näyttäviä.

HANNU MOILANEN Kaakkois-Suomen tiepiiristä huokaa.

– Suoraan sanoen tulos on tietyin osin aika epäonnistunut. Joudumme harkitsemaan, mitä niille jatkossa tehdään. Enää emme suosi kasviryhmiä, jos ne muodostavat jonkin taideaiheen. Maaleikkaukset ja muotoilut pystymme kyllä tekemään.

– Tiehallinto kustansi Imatralle myös ympäristötaiteen. Nyt on katsottu, että yksittäisten taidehankintojen kustannukset kuuluvat kunnille tai sponsoreille. Lappeenranta on toteuttamassa taideteosta Kuutostien ramppeihin. Ehkä Joutsenon ja Fingridin kanssa saamme toteutettua valaistut sähköpylväät Joutsenon maamerkiksi.

Moilanen toivoo Kuutostien alkavan parannuksen yhteydessä eritoten yrityksiä apuun.

– Eikö nyt olisi alueen mittavalla metsäteollisuudella mitä parhain sponsoroinnin paikka. Kukin tukekoon taidetta rahavarojensa mukaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju