Nuorentuneen NST:n neitimäisyys karisi vapaaottelutreeneissä

NST luottaa pelaajahankinnoissa omiin ja naapuriseurojen junnuihin. Alkavalle kaudelle se lähtee haastajana. Tähtäin on play offseissa.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan NST aloittaa naisten salibandyliigan kovasti uudistuneena. Moni kokenut konkari lopetti uransa viime kauteen tai siirtyi toiseen seuraan. Heidän tilalleen on tullut nuoria pelaajia.

– On hienoa, ettei meidän ole tarvinnut lähteä haalimaan pelaajia ympäri maailmaa. Oma juniorityö ja hyvä yhteistyö lähialueen seurojen kanssa takaavat meille uusia pelaajia, päävalmentaja Mika Strömberg sanoo tyytyväisenä.

Uusina tulokkaina joukkueessa aloittavat savitaipalelaiset Aino Jokela ja Riina Markku, Joutsenon Katajan kasvatti Inka Lampinen sekä kotkalainen Hilkka Jalkanen. Paluumuuttajana NST:ssä nähdään Marika Kylliäinen.

– Eivät nämä meidän nuoret tytöt mistään pystymetsästä tule, valmentaja Jouni Kemppi kuvailee.

NST:n liigajoukkueen ringissä on yhteensä 14 juniori-ikäistä pelaajaa. Heistä kolmella on nuorten MM-hopeaa ja kahdeksan on ollut jollakin tavalla mukana maajoukkuekuvioissa.

– Näille tytöille on annettava mahdollisuus nousta pelaamaan liigaa. He kasvavat joukkueen mukana, Strömberg uskoo.

Joukkueen kantavana periaatteena on paikallisuus. Valmennusjohto uskoo, että tämä on pidemmän päälle parempi tie kuin haalia joka syksy nimipelaajia sieltä sun täältä.

– Seuraylpeyttä ei pääse syntymään, jos pelaajat tulevat ja menevät edestakaisin kuten pääkaupunkiseudulla, Kemppi toteaa.

PORVOOSEEN siirtyvän maalivahti Jonna Mäkelän paikalle asettuvat Marjukka Mäkinen ja Anni-Maija Seppänen.

– Mäkelän saappaat täyttääkseen pitäisi olla maailman paras. Siihen ei pysty kukaan tällä hetkellä Suomessa, eikä meidän junnujenkaan vielä tarvitse. Molemmat ovat kuitenkin valmiita liigaan, valmentaja Kemppi sanoo.

– Nämä kaksi junnaria ovat vähintään yhtä lahjakkaita kuin Mäkelä muutama vuosi sitten, lisää Strömberg.

Virpi Ansio siirtyi Jyväskylän Happeeseen ja Laura Ristimäki Espoon Oilersiin. Pääsarjapelaamisen lopetti kolme naista, Laura Nokelainen, Heidi Kiiskinen ja Marja Hämäläinen.

MIKA STRÖMBERG palasi joukkueen valmennustiimiin vuoden tauon jälkeen. Hän luotsasi joukkuetta toissa kaudella, jolloin tuloksena oli Suomen mestaruus. Alkavan kauden tavoitteeksi Strömberg ei aseta Raatihuoneen kultajuhlia.

– Tavoitteena on pelata nousujohteinen kausi, jotta voimme haastaa play offseissa minkä joukkueen tahansa ja pistää kampoihin ennakkosuosikeille.

– Tärkeintä on kehittää omaa toimintaa ja tekemistä, Strömberg linjaa.

Asiantuntijat ovat rankanneet suurimmiksi mestarisuosikeiksi Porvoon Salibandyseuran ja Tampereen Classicin.

Strömbergin mielestä on myös tärkeää, että yleisö saa jännitystä koko rahan edestä.

– Pelin pitää viihdyttää. Emme hirveästi passaile, vaan haemme vauhtia.

Voimaa ja kovuutta NST haki uudentyyppisistä kesätreeneistä. Naiset painivat ja nyrkkeilivät Lappeenrannan vapaaottelijoiden ohjaamina.

– Kesän aikana etenkin nuorilta on karsiutunut sopivasti tiettyä neitimäisyyttä pois, ja se tulee näkymään kentällä tilannekovuutena, Strömberg uskoo.

Suurimmaksi haasteeksi päävalmentaja mainitsee pelin tason säilyttämisen. Joukkueen nuoruus näkyy siinä, että peli ailahtelee.

SAVITAIPALELAINEN Riina Markku, 17, on yksi joukkueen junnuista. Kotipaikkakunnallaan lukiota käyvä nuori nainen on tilaisuudesta innoissaan.

– Hyvin olen päässyt joukkueeseen mukaan. Leiriviikonlopun aikana opin tuntemaan paremmin ihmisiä.

Markku ehti pelata pari liigapeliä jo viime keväänä. Hän sai tuntumaa siihen kuinka paljon rajumpi tahti aikuisten otteluissa on junioripeleihin verrattuna.

– Kun vieressä on hyviä pelaajia, niin sitä haluaa antaa itsekin parastaan, Markku pohtii.

Vuodesta 2003 asti NST:ssä pelanneella Anna Tuovisella on hyvä kutina alkavasta kaudesta. Hän kehuu porukan työmoraalia harjoituksissa. Sama tahti kun jatkuu, niin hyvin menee.

– Junnut ovat tosi hyviä, Tuovinen kehaisee.

NST:n kausi alkaa kahdella vierasotteluilla. Lauantaina se kohtaa Korson Kaiun Vantaalla ja sunnuntaina Oilersin Espoossa. Ensimmäinen kotipeli NST:llä on lauantaina 20.10, jolloin vieraaksi saapuu Porvoon Salibandyseura.

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Päävalmentajaksi palannut Mika Strömberg (kesk) näyttää Marika Kylliäiselle (vas) ja Anni Töllikölle uusia niksejä laitapeliin.

Savitaipalelainen lukiolainen Riina Markku totuttautuu liigavauhtiin.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen