Poliisi epäilee matkatoimistossa annettuja hiv-todistuksia vääriksi

Keskusrikospoliisi on löytänyt tähän mennessä 700 väärennökseksi epäiltyä hiv-todistusta. Juttu paljastui imatralaisen RTT Matkapalvelun kirjanpito- ja verorikos-tutkimusten yhteydessä.

TENHO TIILIKAINEN

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen tutkimukset laajasta hiv-todistusten väärennösjutusta. Poliisi on tähän mennessä löytänyt 700 väärennettyä Venäjän viisumeissa aiemmin vaadittua hiv-todistusta. Asiasta kertoi imatralainen Uutisvuoksi lauantaina. Lehden mukaan kyse on matkatoimiston asiakkailleen järjestämistä väärennöksistä. Juttu paljastui, kun imatralaista RTT Matkapalvelua tutkittiin mahdollisista kirjanpito- ja verorikoksista.

Juttua tutkitaan ainakin Imatralla, Lappeenrannassa, Kotkassa ja Helsingissä. RTT Matkapalveluilla oli ennen konkurssiaan toimistot näillä kaikilla paikkakunnilla.

Asiassa on ollut kuultavana 14 henkilöä, jotka ovat matkatoimiston virkailijoita. Väärennösjuttu on edennyt jo syyteharkintaan. Syytteestä päättää aiemmin Imatran kihlakunnan johtavana syyttäjänä toiminut Heikki Pohjalainen.

Keskusrikospoliisin Kouvolan yksikön ylikomisarion Pekka Sailion mukaan matkatoimistojen asiakkaat ovat saaneet eri lääkäreiden antamia hiv-todistuksia, joita epäillään väärennöksiksi. Sitä, mistä Venäjän viisumeiden yhteydessä tarvittavat todistukset ovat peräisin, Salio ei lehden mukaan suostu kertomaan.

Rikoskomisario Veikko Nyyssönen Imatran kihlakunnan poliisilaitokselta ei tiedä asian tarkempia yksityiskohtia, koska tutkintavastuu on keskusrikospoliisilla. Imatran poliisille on tullut aiemmin ilmoituksia matkatoimiston asiakkailta, joille heidän kertomansa mukaan oli tarjottu epärehellistä keinoa hiv-todistuksen saamiseksi.

RTT Matkapalvelut haettiin konkurssiin kesällä 2005 noin 800 000 euron verovelkojen vuoksi.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen