Ruokolahden eukko urheilee ja laulaa

Johanna Pulkkinen on musikaalinen perheenäiti ja kotoisin Pohjanmaalta.

ANNA ONALI

RUOKOLAHTI. Ruokolahden eukoksi valittiin eilen Johanna Pulkkinen. Juuri valitulla Eukolla oli päällään jotain vanhaa ja jotain uutta: Järviseudun kansallispuku ja vienosti kimaltava hammaskoru.

Pulkkinen otti vastaan Eukolle kuuluvat käädyt Ruokolahti-seuran 60-vuotisjuhlan yhteydessä. Juhla järjestettiin Jaakkiman kristillisellä opistolla.

Tämän vuoden Eukko on urheilullinen ja kulturelli – ja kotoisin Pohjanmaalta Alajärveltä. Pulkkisen valinta todisti, että Eukoksi päästäkseen ei tarvitse olla syntyperäinen ruokolahtelainen.

Urheiluseura Ruokolahden Rajun toimistosihteerinä työskentelevä Pulkkinen on vapaa-ajallaan mukana musiikkiteatterissa.

Musiikin rytmissä hän tuntuu juurtuneen Karjalaankin. 19 vuotta sitten paikkakunnalle muuttanut Pulkkinen löysi tiensä Ruokolahden Laulueukkoihin.

Myöhemmin hän on laulanut kuorossa muun muassa Kaunis Veera Saimaalla -musikaalissa. Silloin kuoro esitti laulavaa mustalaisjoukkoa. Musikaalin mukana Pulkkinen seilasi höyrylaiva Vennolla näytöksissä Puumalaa ja Kristiinaa myöten.

Eukon tehtäviin kuuluu edustusta. Luopuva Eukko Anna-Liisa Heinänen muisteli edustaneensa kahden vuoden aikana noin 80 kertaa.

Pulkkinen totesi puheessaan, että hänen oli mietittävä edustustehtävän vastaanottoa yksi yö. Eukon saappaisiin astuminen tuntui vieraalta ja vastuulliselta, sillä Pulkkinen ei kokenut olevansa riittävästi mukana kotiseututyössä.

Pulkkista voisi kuvailla moderniksi versioksi maalari Albert Edelfeltin ajan eukosta. Juhlatilaisuudessa herätettiin henkiin Edelfeltin maalaus Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä.

Esiintymislavalle astui valkoisiin huiveihin ja liehuviin esiliinoihin sonnustautuneita naisia.

Soljuva karjalanmurre täytti salin, kun he haastoivat kuvitteellisella kirkonmäellä.

Nykymaailmassa kirkonmäki ei ole enää yhtä suosittu tapaamispaikka kuin ennen. Edelfeltin eukkojen jälkeen lavalla kruunattiin Pulkkinen, 2000-luvun eukko.

Hän piti parhaina tapaamispaikkoina harrastuksia, joissa voi viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Kotiseututyötä tulee tehtyä siinä sivussa, urheilukentillä ja musiikkiteatterissa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Tämän vuoden Ruokolahden eukko on asunut Ruokolahdella 19 vuotta. 38-vuotias Johanna Pulkkinen on kolmen lapsen äiti.

Kirjoittaja:
Anna Onali