Tohinalla avajaiskuntoon

Rakennusmiehet, siivoojat ja myyjät ahertavat sopuisassa sekamelskassa Gallerian työmaalla Lappeenrannassa. Kauppakeskus avaa ovensa yleisölle ensi torstaina.

SANNI HAIKARAINEN

LAPPEENRANTA. Kauppakeskus Gallerian työmaalla Lappeenrannassa kuhisee kuin muurahaispesässä.

Ulko-oven edustalla kaupungin työntekijät kilkuttavat katukiviä paikalleen. Seinien sisäpuolella rakennusmiehet, asentajat, siivoojat, myyjät ja somistajat ahertavat kukin omia hommiaan sopuisassa sekamelskassa.

Nostokoneet ja trukit pujottelevat toistensa lomassa. Porat ärjyvät, imurit jylisevät, maalaustelat suhisevat. Työntekijöitä hyörii joka puolella. Ensi vilkaisulla on vaikea uskoa, että Galleria voi avata ovensa jo muutaman päivän kuluttua.

Työmaapäällikkö Seppo Rantakaulio vakuuttaa, että kaikki on kunnossa torstaiaamuna kello 10. Sen varmistavat työmaalla uurastavat lähes 300 työntekijää.

Rantakaulio pitää monia lankoja käsissään. Hänen omien alaistensa lisäksi työmaalla toimii kymmenittäin sivu- ja aliurakoitsijoita.

Porukasta löytyy suomalaisten lisäksi liettualaisia, ruotsalaisia, virolaisia, venäläisiä ja puolalaisia työntekijöitä. Aikataulu on kireä, eikä työn laadusta voi tinkiä.

Rantakaulio myöntää tehtävänsä stressaavan, mutta kehuu kaikissa mahdollisissa yhteyksissä eri osapuolten yhteistyökykyjä ja työmaan yhteishenkeä.

– Ilman sitä homma ei pelaisi. Tämä bändi soittaa hyvin yhteen.

Tunnin kierros työmaalla saa uskomaan, ettei Rantakaulio täysin liioittele. Kiireestä huolimatta kaikki kertovat auliisti tekemisistään, vitsit lentelevät ja ihmiset hymyilevät.

Suurimmat liikkeet H&M, Lindex, Seppälä, Kappahl ja Clas Ohlsson näyttävät jo aika valmiilta. Osa liikkeistä on kalustanut ja sisustanut tilojaan jo syyskuusta asti.

Myyjä Päivi Lång järjestelee sukkia Kappahlin miesten osastolla. Vanha myymälä kauppakeskus Oprissa on jo kiinni, ja kaikki työntekijät uurastavat muuttohommissa.

– Kiirettä pitää, mutta kyllä tästä valmista tulee, Lång lupaa.

BR-lelujen liikkeessä pehmonallet, nuket ja pelit odottavat jo ostajia ojennuksessa. Lelukauppa aloitti tilojensa järjestelyn noin kuukausi sitten.

Viereisessä myymälässä Stockmann Beautyn henkilökunta viimeistelee purkkien ja purtiloiden järjestystä. Hyllyt on päällystetty tiukasti muoviverhoin, sillä kosmetiikka kerää erityisen herkästi rakennuspölyä.

– Meillä alkaa olla kaikki valmista avattavaksi, myymäläpäällikkö Laura Martikainen sanoo.

Kauppakäytävällä tulee vastaan rakennustyömaan siivoustöiden esimies Hilkka Junttila Arsedelista. Siivoojat ovat puurtaneet Galleriassa jo kaksi kuukautta, heti ensimmäisten kalustajien tulosta lähtien.

Siivous vaatii jatkuvaa reagointia rakennustöiden etenemiseen.

– Pitää olla pitkän tähtäimen, päivän ja hetken siivoussuunnitelmat, Junttila kuvailee.

Työmaan vastaava mestari Juha Väänänen pyörähtää vaihtamassa pari sanaa Rantakaulion kanssa. Väänänen vastaa siitä, että Galleria on valmis aikataulun mukaisesti. Pyrkiikö hiki otsalle?

– No, ei. Ei tässä olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

NP-Collectionin puoti kuuluu Gallerian pienemmän kaliiperiin liikkeisiin. Sen hyllyt ammottavat vielä tyhjyyttään.

Työntekijät pilailevat mallinukkejen kustannuksella. Yksi on saanut käteensä kumihanskat, toisella on päässään pelkät silmälasit ja muovipussi.

– Tänään tulee ensimmäinen kuorma tavaraa. Loput tulevat alkuviikosta. Olemme siivoilleet ja laitelleet paikkoja kuntoon, myymäläpäällikkö Pirjo Halttunen kertoo.

Lindexin myymälässä viimeistellään vielä sähkötöitä, tapetointia ja somistusta. Tuotteet ovat jo paikoillaan.

Projektipäällikkö Nina Myllymäen urakka Lappeenrannassa on päätöksessään. Hän on töissä viimeistä päivää.

– Seuraavaksi pitäisi lähteä Liettuaan, Myllymäki huokaisee.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Mikko Vartiainen järjesteli pehmoeläimiä hyllyyn BR-lelujen liikkeessä. Paperiverho suojaa nalleja rakennuspölyltä.

Mari Kylliäinen varusti NP-Collectionin myymälän mallinuken siivousvälineillä odotellessaan tavarakuormaa.

Jyrki Paakkarinen viimeistelee Gallerian käytävän seinää.

Galleria valmistuu

vaiheittain

Nordea avasi tilansa syys-lokakuun vaihteessa.

Kauppakeskuksen myymälät avataan yleisölle torstaina 1. marraskuuta. Samalla otetaan käyttöön suurin osa pysäköintihallin autopaikoista.

Toimistotalo valmistuu joulukuun puoliväliin mennessä.

Asunnot valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Julkisivun viimeistely etenee rinnan muiden vaiheiden kanssa.

Kirjoittaja:
Sanni Haikarainen