Tuulastuksen MM-mestaruudet Ruokolahden Urheilukalastajille

Sama seura kalasti lajin SM-mestaruudet Saimaalla pari viikkoa sitten.

LEENA SALLINEN

IMATRA. Järjestävä seura vei voitot tuulastuksen MM-kisoissa Vuoksella lauantaina. Henkilökohtaisen mestaruuden voitti Ruokolahden Urheilukalastajien (RUK) venekunta, joka saalisti 6,865 kiloa kalaa. RUK:lle meni myös joukkuemestaruus vähän yli yhdeksän kilon saaliilla.

Kisassa oli mukana kaikkiaan 45 venekuntaa ja seitsemän joukkuetta. Osanottajat olivat pääosin suomalaisia. Kansainvälisyyttä kisaan toivat neljä venekuntaa Virosta ja yksi venekunta Venäjältä.

RUK osoitti tuulastustaitonsa jo isännöimissään lajin SM-kisoissa Saimaalla pari viikkoa sitten. Silloinkin seuralle tuli sekä venekunta- että joukkuevoitto.

Lajin kisahistoriasta löytyy enemmänkin seuran isännyyksiä ja menestyksiä.

– Meillä oli varmaan kotikenttäetua. Taitokin on tärkeä, mutta ennen kaikkea kilpailukokemus. Sen mukana tulee varmuutta, Ruokolahden Urheilukalastajien puheenjohtaja Esko Ijäs arvioi tekijöitä, joilla lajin kisoissa pärjätään.

Tuulastuksen MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1999. Viime vuonnakin kisat olivat Vuoksella, sitä edelliset Ruokolahdella. Perinteinen kisapaikka on myös Asikkala, jossa MM-kisat pidetään ensi vuonna Päijänteen vesillä.

Tuulastus on perinteinen tapa kalastaa valon kanssa. Nykyisin tuulastetaan sähkövalolla. Ijäksen mukaan MM-kisoissa veneissä oli jopa 6-7 erilaista valoa.

Lisää valon säihkettä tarjosi ilotulitus ja muu kisavalaistus, jolla tuulastajat saateltiin kisaan Varpasaaren kalastuspuistosta lauantai-iltana. Kilpailuaikaa oli kello 20:sta puoleen yöhön.

Voittajavenekunta nosti kisassa ylivoimaisen suuren saaliin. Toiseksi tullut Elämäni kala (EK) -nimisen joukkueen venekunta sai kaloja vain puolet voittosaalista. EK tuli toiseksi myös joukkuekisassa pari kiloa voittajajoukkuetta pienemmällä saaliilla.

EK oli Ijäksen mukaan sekajoukkue, jossa oli jäseniä muun muassa Imatralta ja Ristiinasta.

Tuulastuksen

MM-kilpailun

tuloksia

Venekunta:

1. Henrik Tossavainen, Senja Arminen ja Jani Arminen RUK 1 6865 g

2. Matti Syrjäläinen, Lauri Niittylä EK 3720 g

3. Jukka Salonen, Mikko Wessman IPK 2700 g

Joukkue:

1. Ruokolahden Urheilukalastajat (RUK 1) 9085 g

Henrik Tossavainen, Senja Arminen, Jani Arminen, Esko Ijäs, Lasse Ijäs, Seppo Ijäs ja Reino Ijäs

2. Elämäni kala (EK) 7030 g

Matti Syrjäläinen, Lauri Niittylä, Jaakko Pöntinen, Esa Sinkkonen, Tommi Kaskinen, ja Mauri Kaskinen

3. Itä Päijänteen Kalastajat

(IPK) 6450 g

Timo Lepistö, Tuomo Kurvinen, Kai Virtanen, Jari Mikkola, Jukka Salonen ja Mikko Wessman

Kirjoittaja:
Leena Sallinen