Vaatekauppojen neliöitä uusjaossa Lappeenrannassa

Liiketiloja jää kaupungin keskustassa tyhjilleen tuhansia neliöitä, kun vaatekaupat muuttavat uuteen kauppakeskus Galleriaan. Tyhjät tilat kiinnostavat kuitenkin uusia vaateketjuja.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lindexin lähes tyhjässä myymälässä, kauppakeskus Armadassa, myytiin perjantaina naistenvaatteita hyvällä alennuksella. Alen syynä on Lindexin muutto uuteen kauppakeskus Galleriaan marraskuun alussa. Lindexiltä jää Armadaan tuhat neliötä tyhjää liiketilaa.

Kauppakeskus Oprissa on jo tyhjillään 800 neliötä liiketilaa, missä vielä vähän aikaa sitten teki kauppaa Kappahl. Sekin muuttaa Galleriaan.

Uusiin Gallerian tiloihin siirtyvät myös Hennes & Mauritz kauppakeskus Weerasta ja Seppälä kauppakeskus Isosta-Kristiinasta. Seppälä jättää Isoon-Kristiinaan satoja neliöitä tyhjää liiketilaa, ja

H&M:n jäljiltä jää kauppakeskus Weeraan peräti 1 700 neliötä liiketilaa.

ILMIÖ on tuttu. Tietyt kauppaketjut hakevat näkyvyyttä sijoittumalla aina keskeisille ja uusimmille kauppapaikoille. Kauppakeskusten rakennuttajien ja omistajien kannalta on taas tärkeää. että avajaisten hetkellä tyhjää tilaa on mahdollisimman vähän.

Niinpä kauppaliikkeitä myös houkutellaan vaihtamaan kauppapaikkaa.

Hennes & Mauritz muuttaa Galleriaan, vaikka sillä on Weerassa vuokrasopimusta jäljellä. Myös Lindex maksaa kesään saakka vuokraa myös Armadan omistajille. Ketjut ovat kuitenkin katsoneet, että tuplavuokran maksaminen kannattaa tässä markkinatilanteessa.

KIINTEISTÖSIJOITUSYHTIÖ Sponda on omistajana sekä Weerassa että Armadassa. Spondan kiinteistöpäällikkö Timo Vihavainen kertoo, että H&M:n Weeran tyhjiksi jättämiin tiloihin on jo löytynyt uudet vuokralaiset.

Vihavainen ei kuitenkaan kerro nimiä, koska ne eivät vielä ole sopimuksissa. Sen verran hän paljastaa, että kyseessä ovat nuorisovaateketjut, joita ei vielä ole Lappeenrannassa.

– Joudumme pilkkomaan Weeran 1 700 neliön tilat ainakin kahdeksi liiketilaksi, koska niihin tulee vähintään kaksi uutta brändiä.

Vihavainen sanoo, että kauppaketjujen kiinnostus Lappeenrantaa kohtaan on yllättänyt hänet.

– Ilmeisesti ketjut laskevat venäläisten ostoinnon varaan. Halukkuutta Lappeenrantaan tuloon on niin paljon, että emme pysty tyydyttämään kaikkien yrittäjien liiketilatarpeita.

KOVASTA kysynnästä huolimatta Sponda ei ole vielä löytänyt uutta vuokralaista Lindexin tilalle kauppakeskus Armadaan. Vihavainen sanoo, että neuvotteluja käydään koko ajan aktiivisesti.

Kauppakeskus Ison-Kristiinan omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Citycon. Kauppakeskuspäällikkö Sonja Agasieva kertoo, että he uskovat löytävänsä Seppälän tilalle riittävän vetovoimaisen uuden vuokralaisen.

– Neuvottelut ovat kesken, ja joksikin aikaa Seppälän tilat jäävät tyhjiksi.

Lappeenrannan vaatekaupassa käy kova kuhina. Tavaratalo Halonen avasi juuri laajennuksensa, ja marraskuussa Oprissa aloittaa uusi vaatekauppa Esprit.

Sponda on aloittanut omistamansa entisen Nordea-kiinteistön remontoinnin Sokos-tavarataloksi ja ravintolaksi. Remontti valmistuu ensi maaliskuussa

Kuluttajan kannalta lisääntyvä kilpailu on tervetullutta. Mitä enemmän tarjontaa, sitä edullisemmat hinnat tuotteista pitäisi löytyä.

Kuvateksti

Vanhasta uuteen. Lindex myi kauppakeskus Armadassa viimeisiä vaatteita ennen muuttoa Galleriaan.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen