Käsityö tuli Tasihinin taloon

Taito-kauppa ja Laura-galleria avautuvat talossa tänään. Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuusyhdistys ottaa talon muut tilat käyttöönsä ensi vuoden alussa.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Tasihinin talo alkaa kuoriutua remontista käyttöön. Tänään perjantaina avautuvat ovet Kauppakadulta Taito-kauppaan ja galleria Lauraan. Niiden 30 ja 50 neliön tilat valmistuivat talossa joulumarkkinoille.

Taito-kauppa ja Laura-galleria myyvät ja esittelevät käsityöläisten tuotteita. Ne ovat pääasiassa Etelä-Karjalassa toimivien yrittäjien tuotantoa.

– Tarkoituksena on luoda Tasihinin talosta eteläkarjalaisen käsityön lippulaiva, kertovat taloa hallinnoivan Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen edustajat, puheenjohtaja Aarno Pöntinen ja toiminnanjohtaja Eeva Haikala.

Yhdistys pääsi astumaan laivaan 100-vuotisjuhlansa lähestyessä. Juhlavuosi on ensi vuonna, jolloin yhdistys muuttaa Tasihinin taloon kokonaan ja muuttuu Taito Etelä-Karjala ry:ksi.

– Tämä on yhdistyksen toinen suuri muutto, kertoo Eeva Haikala.

Ensimmäinen oli Viipurissa vuonna 1908 perustetun yhdistyksen muutto Lappeenrantaan, jossa se on toiminut Pormestarinkadulla Viljelystalon viidennessä kerroksessa.

TOINEN MUUTTO tuo yhdistyksen Lappeenrannan matkailun pelipaikoille. Tasihinin talo vetää varmasti käsityön ystäviä ja muitakin matkailijoita. Sijainti turistirysäksi on otollinen avaraksi kunnostetun Kauppakadun varrella Lappeenrannan puutalokorttelissa, jossa vastapäätä on Wolkoffin talo museoineen ja ravintoloineen.

– Kaupungin kanssa oli pitkä vääntö siitä kuka tähän taloon pääsee, Aarno Pöntinen muistuttaa.

– Me haimme Tasihinin taloa jo 1980-luvulla, mutta silloin rahaa ei löytynyt saneeraukseen, Eeva Haikala kertoo.

Onneksi ei löytynyt, toteavat Haikala ja Pöntinen. Tasihinin taloa ei silloin olisi remontoitu niin perusteellisesti kuin nyt tehdään.

Talo peruskorjataan kaksi vuotta sitten alkaneessa Korreka-projektissa. Se on EU-rahalla tuettu rakentamisen ja restauroinnin koulutushanke, jota on vetänyt Etelä-Karjalan aikuisopisto Aktiva. Työn on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Talon kunnostuttaa ja omistaa Lappeenrannan kaupunki. Käsi- ja taideteollisuusyhdistys pääsi sen vuokralaiseksi vuonna 2001 alkaneissa uusissa neuvotteluissa. Yhdistys on sijoittanut oman pottinsa talon peruskorjaukseen.

TALON TOIMINTAA yhdistys kehittää EU-rahalla tuetulla Taitomatka Tasihin -projektilla.

Haikalan mukaan yhdistys haluaa uusissa tiloissa profiloitua entistä enemmän käsityön asiantuntijaksi.

– Tavoite on Etelä-Karjalan käsityöyrittäjien toimintaedellytysten parantaminen, ja siinä Taito-kauppa ja Laura-galleria ovat meidän näyteikkunoita.

Edesmenneen kotiteollisuusneuvos Laura Korpikaivo-Tammisen mukaan nimetty galleria Laura on Lappeenrannan museotoimen hallinnassa. Etelä-Karjalan museo pitää siellä vuosittain kahden kuukauden näyttelyn, kymmenen kuukautta vuodessa galleria on yhdistyksen käytössä.

Siellä pidetään Haikalan mukaan käsityöyrittäjien myyntinäyttelyitä, joihin avausnäyttelykin kuuluu. Lisäksi galleriaan tulee talon toimintaa esitteleviä näyttelyitä. Talon toimintaa ovat muun muassa lasten käsityökoulu ja aikuisten käsityöklubi.

Tasihinin talon kulmassa on taiteilija Heli Pukin Ideri-myymälä, joka palasi siihen evakosta ja avautui kuluneella viikolla.

LEENA SALLINEN

Kuvateksti

Taito-kauppa ja Laura-galleria tarjoavat monenlaista käsityötä keramiikasta huopatöppösiin. Tuotteita esittelee toiminnanjohtaja Eeva Haikala.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen