Kirjallisuudestamme puuttuu suuri kertomus nykyajan maaseudusta

ANSSI KEMPPINENKirjailija Sirkka Laine täyttää hyvin maalaiskirjailijan määr

ANSSI KEMPPINEN

Kirjailija Sirkka Laine täyttää hyvin maalaiskirjailijan määreet. Hän asuu maaseudulla ja kirjoittaa maaseudusta. Silti Laine hieman ihmettelee, miksi maakuntakirjailijoiden yhdistys kutsui hänet kirjallisuustapahtumaan pohtimaan maalaisuutta kirjallisuudessa.

– Minut nähtävästi mielletään maalaiskirjailijaksi. Kirjoitinhan pitkään Kantolan perhettä radioon ja televisiosarjan Kohtaamiset ja erot.

Laineella on vielä oma syvä kokemus sekä maalaisuudesta että kaupunkilaisuudesta. Ennen kuin Laine muutti takaisin Etelä-Karjalaan, hän asui 30 vuotta Helsingissä.

Ensimmäinen romaani ilmestyi hesalaisuuden alkutaipaleen aikoina, juuri kun punk-aika räjähti käyntiin Helsingissä. Romaani kuvasi ylioppilastytön muuttoa maalta kaupunkiin. Maalaiskuvauksesta tuli monelta tahoilta kritiikkiä.

– Minut luokiteltiin Helsingissä samaan maalaiskirjailijoiden pölkkypäitten laumaan, muistelee Laine.

Laineen mielestä on vaikea sanoa, millainen maaseutua kuvaava kirjallisuus olisi hyvää ja mikä huonoa. Ensimmäiseksi hyväksi esimerkiksi nousee esiin Eeva Tikan uusin novellikokoelma Hidas intohimo, joka kuvaa loistavasti maaseudun asioita ihmissuhteiden kautta. Kirja miellyttää, vaikka se ei ole Laineen lempityyliä tragikomediaa.

– Tikan kirjassa pidän hillitystä charmista. Siinä kulminoituu suomalaisen maalaisihmisen olemus.

Laineen mielestä ei olekaan tärkeää, kirjoitetaanko hyvä kirja kaupungista tai maaseudusta. Tärkeämpää on se, että asioita kuvataan ihmisten kautta.

– Maaseudusta kirjoittavan täytyy kuitenkin olla sisällä maaseudun asioissa.

Toiseksi esimerkiksi Laine nostaa Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian, joka on loistava kuvaus omasta ajasta ja ihmisten välisistä suhteista.

– Pohjantähti on edelleen hyvä.

Maaseudun suuret murrokset, kuten korven raivaus ja maaltamuutto, on Laineen mukaan kirjallisuudessa jo useasti kuvattu.

– Tästä nykyajasta ei kuitenkaan ole vielä kirjoitettu kunnon epiikkaa.

Maaseudun nykyajalla Laine tarkoittaa suurnavettoja, lypsyrobotteja, isoja peltotiloja ja päätteen äärellä tehtävää työtä. Kirjoittajan on kuitenkin oltava taitava, sillä päätetyöstä on vaikea saada esiin kunnon hehkua.

Maaseudun nykyaikaa on myös yhteisöllisyyden katoaminen ja samalla tarinankerronnan vähentyminen. Yhteisöllisyyden katoamisesta Laine syyttää kännyköitä, sähköposteja ja muita internet-yhteyksiä.

– Mitä enemmän on näitä nykyajan yhdistäviä tekijöitä, sitä enemmän ollaan hajallaan.

Henkinen maalaisuus -kirjallisuustapahtuma Imatran kulttuurikeskuksen Kaleva-salissa lauantaina 24.11. kello 13 – 16.30. Esiintyjinä muun muassa kirjailijat Sirkka Laine, Matti Mäkelä ja Heikki Turunen. Tilaisuuden järjestää Maakuntakirjailijat ry.

Anssi Kemppinen

Kuvateksti

Kirjailija Sirkka Laine vetää runoraateja Parikkalassa ja Rautjärvellä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen