Kolme tienasi yli miljoona euroa Etelä-Karjalassa

Kiinteistöyhtiöiden myynti nosti Tuomo Räsäsen maakunnan isotuloisimmaksi.

SANNI HAIKARAINEN

Kolme henkilöä tienasi yli miljoona euroa verotettavaa tuloa Etelä-Karjalassa viime vuonna.

Maakunnan kovatuloisimmaksi ylsi taipalsaarelainen Carel Capital Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Tuomo Räsänen. Hän ampaisi suurituloisten kärkeen myymällä kaksi kiinteistöyhtiötä.

Kauppojen ansiosta Räsäsen pääomatulot nousivat 7,3 miljoonaan euroon. Hänen mukaansa yhtiöiden myynti osui sattumalta viime vuodelle. Räsäsen ansiotulot olivat 34 000 euroa.

Toiseksi suurimmat tulot kokosi ravintoloitsija Ilpo Niemi Luumäeltä. Hän pyörittää perheensä kanssa Kouvolassa ja Lappeenrannassa Olé-ravintoloita.

Niemen pääomatulot ylittivät 2,2 miljoonaa euroa. Ansiotuloja hänellä ei ollut lainkaan. Niemi ei halua kommentoida tulojaan millään tavalla.

Kolmanneksi sijoittui joensuulaisen Kesla Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Esko Paajanen, joka asuu Lappeenrannassa. Hän oli Lappeenrannan suurituloisin.

Paajasen tulot nousivat yli 1,5 miljoonaan euroon.

Maakunnan suurimmat ansiotulot, 490 000 euroa, tienasi diplomi-insinööri Panu Wilska. Pääomatuloja Wilskalle kertyi 378 000 euroa.

Wilska ansaitsi viime vuoden tulonsa työskentelemällä näytönohjainten ohjelmistoja valmistaneessa Hydrid Graphicsissa. Yhtiö sulautui viime kesäkuussa amerikkalaiseen Nvidia Corporationiin ja tunnetaan nykyisin Nvidia Helsinki Ltd:nä.

Edellisvuosien tapaan Etelä-Karjalan suurituloisimpien listalta löytyvät myös Suni-konsernin liikemiehet Tapani ja Erkki Suni sekä Terästorni Oy:n omistaja Ossi Vilhu Lappeenrannasta.

Myös Imatralla asuva International Paperin johtaja Lawrence Kern ylsi kymmenen suurituloisimman joukkoon.

Palansaajien verotus kiristyy tänä ja ensi vuonna. Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen lupaamat veronkevennykset sijoittuvat vasta vuosille 2010 ja 2011.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila arvioi, että palkansaajien ostovoiman kehitys jää tänä vuonna heikoksi. Hän uskoo, että tasaveromalli parantaisi pienituloisten ostovoimaa enemmän kuin mikään muu veropoliittinen keino.

Jos esimerkiksi kaikki tulot olisivat verovapaita 10 000 euroon asti ja sen yli menevistä tuloista maksettaisiin 40 prosenttia veroa, voittajia olisivat niin pienituloiset kuin suuria ansiotuloja nauttivat. Eniten häviäisivät pääomatulojen saajat, Mattila laskee.Hän on kuitenkin varma, ettei nykyinen hallitus toteuta tasaveromallia. Se ei sopisi porvarihallituksen linjaan.

Kirjoittaja:
Sanni Haikarainen