Nuijamies ja Kino-Aula voivat säilyä, jos korttelin bisnes ei kärsi

EKOP:n toimitusjohtaja Risto Kiljunen sanoo, että kiinteistönomistajien intoa purkaa elokuvateatterit on liioiteltu julkisuudessa. Pormestarikorttelin kaavamuutos jäi teknisessä lautakunnassa pöydälle.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula Lappeenrannan Valtakadulla voivat säästyä purkamiselta. Etelä-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Risto Kiljunen sanoo, että pankilla ei ole mitään purkuvimmaa elokuvateattereiden suhteen.

– Ne ovat hienot salit eikä ole suinkaan mahdottomuus säilyttää niitä. Osuuspankki katselee kaupungin keskustassa olevaa korttelia sillä silmällä, kuinka se pidetään tulevaisuudessa elävänä ja kuinka sinne saadaan ihmisiä.

Kiljusen mukaan elokuvateattereiden toiminnan jatkuminen riippuu siitä, kuinka ne istuvat korttelin tulevaan liiketoimintakonseptiin.

– Teattereista on tehty historiallinen selvitys, mutta liiketoiminnallista selvitystä ei tee kukaan. Ei ole kuitenkaan kenenkään etu, jos kaksi elokuvateatterisalia on tyhjillään. Pikemminkin sellainen hiljentää koko keskustaa.

Nuijamies ja Kino-Aula sijaitsevat Pormestarikorttelissa, johon on tehty asemakaavamuutos korttelin uudisrakentamisen mahdollistamiseksi.

Korttelista teetettiin myös rakennuskulttuuriselvitys, jossa esitetään elokuvateattereiden säilyttämistä niiden historiallisten ja arkkitehtonisten arvojen vuoksi.

Asemakaavamuutoksessa Nuijamiestä ja Kino-Aulaa ei esitetä suojeltaviksi. Kaupungin teknisen toimialan johtaja Ensio Koikkalainen arvelee, että teattereiden pakkosuojelu asemakaavalla ei ole järkevää. Koikkalaisen mielestä esimerkit lähihistoriasta kertovat, että kun on käyty suojelemaan kaavoituksella, se on johtanut suojeltavaksi tarkoitetun rakennuksen tuhoutumiseen tavalla tai toisella.

Koikkalainen sanookin, että elokuvateattereiden suojelu on kiinni kiinteistön omistajien tahdosta. Heiltä pitää löytyä tahdon lisäksi myös rahaa.

Koikkalainen aikoo neuvotella kiinteistönomistajan eli EKOP:n kanssa vielä teattereiden tulevaisuudesta ja pyysi siksi korttelin asemakaavan pöydälle teknisen lautakunnan keskiviikon kokouksessa. Koikkalaisen mielestä ainakin toinen teattereista pitäisi mieluusti säilyttää.

Moni lappeenrantalainen on Koikkalaisen kanssa samaa mieltä. Jos teatterit pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, säilytettävä teatteri on todennäköisesti Nuijamies.

Teatterien purkamista on perusteltu tarpeella rakentaa pysäköintipaikkoja niiden tilalle, maan alle. Parkkipaikkoja tarvitaan, jos ja kun kortteliin rakennetaan tuhansia kerrosneliöitä uutta liiketilaa ja asuntoja.

On kuitenkin esitetty kysymys, eikö parkkipaikkoja voi rakentaa muualle kuin juuri elokuvateattereiden paikalle. EKOP:n toimitusjohtaja Kiljunen sanoo, että onhan se mahdollista ja että toivottavasti tilat parkkipaikoille löytyvät jostain muualta.

– Ydinkeskustan pysäköinti pitää järjestää kuntoon keskustan pitämiseksi elävänä. Cityn parkkihalli on yksi ratkaisu, ja se on ehdottomasti saatava toteutetuksi.

Kiljunen toistaa, ettei osuuspankilla ole mitään teatterien säilyttämistä vastaan, jos liiketoimintakonsepti, arkkitehtuuri ja rakennustekniikka mahdollistavat säilyttämisen.

– Mielestäni purkuvimmaa on liioiteltu, ja jutut purkamisesta ovat jopa ennenaikaisia, koska teatterien vuokrasopimusta on jäljellä vuoteen 2016.

Kiljunen sanoo, että mitään konkreettisia suunnitelmia korttelin rakentamista ei ole olemassa.

– Nyt on kyse asemakaavan muutoksesta, jolla tähdätään tulevaisuuteen. Jotain korttelissa on kuitenkin tehtävä, jotta kaupungin keskustaa saadaan kehitettyä. Eri intressit pitäisi saada yhdistettyä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen