Mestarit tekivät junioreille talkoovoimin hyppyrimäen

Mellonmäen hyppyrimäen kupeeseen valmistui K36-mäki juniorihyppääjille. Uuden mäen tukirakenteisiin käytettiin Ahvenlammelta puretun hyppyrin tolppia.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Puolentoista kuukauden urakka alkaa olla valmis Veijo Strandénin ja Pekka Korhosen osalta. Mellonmäen hyppyrin viereen on valmistumassa lähinnä junioreille tarkoitettu K36-hyppyrimäki.

– Saa siitä veteraanitkin hypätä, jos tuntuu, että hyppy isommasta mäestä ei enää kulje, virnuilee Pekka Korhonen, veteraanien maailmanmestaruuden pariinkin kertaa voittanut Joutsenon Kullervon mäkimies.

– Halvempaa mäkeä saa hakea, eikä löydä. Se on kokonaan talkoilla ja lahjoitusten avulla tehty, toinen veteraanien mäkihypyn maailmanmestari Veijo Strandén vakuuttaa.

Mellonmäen uuden hyppyrin talkootöitä on tehty lokakuun alusta asti. Parhaimmillaan on mukana ollut seitsemän talkoolaista, mutta Korhonen ja Strandén ovat vastanneet suurimmasta urakoinnista.

Hyppyrin tukirakenteet on on saatu syksyllä puretun Joutsenon Ahvenlammen vanhan hyppyrin vahvoina säilyneistä tolpista. Osittainhan Ahvenlammen mäki oli jo pahasti lahoamassa.

– Imatran kaupungin kanssa tästä neuvoteltiin ja kaupungilta saatiin toimenpidelupa rakentamiseen. Sen jälkeen on hyppyri tehty talkoilla, Veijo Strandén kertoo.

Huhtiniemen ison hyppyrimäen purkamisen jälkeen Mellonmäestä ryhdytty tekemään Etelä-Karjalaan mäkihypyn keskeistä harjoituspaikkaa. Isommasta K-53 mäestä on parhaimmillaan hypätty 56 metrin loikkia. Uudesta pienemmästä mäestä hyppyjen pituudet liikkuvat yli 30 metrin lukemissa.

– Tämä mäki mahdollistaa sen, että juniorit pääsevät kunnon harjoituspaikkaan. Tämänkokoisessa mäessä nuorimmat hyppääjät ovat 10-12-vuotiaita. Nyt voimme myös järjestää kisoja, johon nuoria hyppääjiä saadaan pitkin Etelä-Suomea, Pekka Korhonen kertoo.

Mellonmäen molemmilla hyppyreillä on sama alastulorinne. Hyppyrimäkien kunnossapitoon Joutsenon Kullervon mäkijaosto saa vuosittain tukea Imatran kaupungin lisäksi myös Joutsenon ja Lappeenrannan liikuntatoimelta.

– Kyllä tämä vertailussa on kovin halpa laji kunnille. Kolmen kunnan liikuntatoimelle kustannukset ovat vuositasolla muutamia tuhansia euroja, sanoo mäkihypyn puuhamiehiin kuuluva Paavo Talonpoika.

Ylimääräisiä ikäviä yllätyksiä on Mellonmäen hyppyrien kunnossapitäjille aiheuttanut lähinnä kesäaikainen ilkivalta.

– Lamppuja on rikottu, sähköjohtoja revitty ja vauhtimäkiin on vieritelty kiviä. Aivan järjetöntä touhua, Veijo Strandén harmittelee.

Mäkihyppy on Etelä-Karjalassa tällä hetkellä juniorien ja veteraanien pieni laji. Veteraaneista löytyy maailmanmestareita ja junioreista lupaavin on 16-vuotias Simpeleen Urheilijoiden Juuso Kaisko, joka kuulu Hiihtoliiton Nuorten haastajien valmennusryhmään.

Parhaimmillaan Rukalla jo 140 metrin hyppyjä tehneelle Juuso Kaiskolle on luvassa Rukan maailmancupissa tehtäviä koehyppääjänä.

Etelä-Karjalan veteraanihyppääjät ovat kiertäneet lajin MM-kisoja aktiivisesti ympäri maailmaa. Pekka Korhonen ja Veijo Strandén lähtevät ensi helmikuussa tavoittelemaan MM-menestystä Taivalkoskelta. Niihin kisoihin valmistautuu myös paluuta mäkiin tekevä suomalainen mäkilegenda Matti Nykänen.

– Matti toivotetaan tietysti tervetulleeksi mukaan, tuohan se lajille paljon lisää näkyvyyttä. Miksei Matti pärjäisi, kun hän on kerran joskus ollut maailman paras tässä lajissa.

– En kuitenkaan usko, että Matti jaksaa oikein pitkällä tähtäimellä innostua tästä veteraanikisojen kiertämisestä. Hän lähtee nyt mukaan, kun on saanut kunnon sponsorin taakseen, Veijo Strandén sanoo.

Kuvateksti

Veijo Strandén (vas.) syöttää lautaa sahurina toimivalle Pekka Korhoselle, kun Mellonmäen uutta hyppyrimäkeä viimeistellään lumikelejä ja alkavaa talvikautta varten.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen