Namika juhli Nikosian illassa

Namika jatkaa Eurocupin lohkovaiheessa. Keravnos ei kyennyt kuromaan 16 pisteen välimatkaa kiinni, vaikka voittikin kotisalissaan. Namikan valttikorttina olivat kolmoset, joita lateli etenkin Petri Virtanen.

KAISA JUNTUNEN

Keravnos – Namika 95-86

NIKOSIA. Lappeenrannan Namikalla oli hyvä syy aloittaa riehakas juhlinta Nikosiassa tiistai-iltana. Joukkue raivasi tiensä Eurocupin 16 parhaan joukkoon voitettuaan karsintaparinsa Keravnosin yhteistuloksella 173-166.

Toisessa kohtaamisessa kyproslaiset olivat parempia pistein 95-86 (42-44), mutta heiltä jäi puuttumaan yhä kahdeksan pistettä jatkopaikasta. Ottelun aikana Keravnos ehti parhaimmillaan seitsemän pisteen päähän unelmastaan.

Koko Namika oli yhtä hymyä ottelun jälkeen. Pukuhuoneesta raikuva voitonlaulu kiiri huteran hallin seinien läpi ulos saakka. Valmentaja Mika Turusen kännykkä alkoi piipata villisti, kun siihen alkoi sadella onnitteluviestejä.

Keravnosin lyöty valmentaja Vasilis Fragias luikahti kiireesti nuolemaan haavojaan. Lehdistötilaisuuteen joukkue lähetti kakkosvalmentaja Panayiotis Yiannarasin, joka onnitteli kohteliaasti voittajaa ja ihaili lappeenrantalaisten loistavaa osaamista kolmen pisteen heitoissa.

PERÄTI 16 pisteen takaa-ajoasemasta peliin lähteneen Keravnosin taktiikkana oli kerätä mahdollisimman suuri johto ennen puoliaikaa. Namika oli kuitenkin alusta asti hereillä ja terävänä.

– Taktiikkamme ei toiminut, myönsi Keravnosin suosikkipelaaja Panagiotis Trisokkas.

– Kauden alussa meillä oli paljon rahaa ja suuret unelmat, hän lisäsi.

Turunen kiitteli joukkuettaan taistelusta.

– Luotin siihen, että puolustuksemme toimii hyvin, ja sen se teki, Turunen sanoi.

– Tämä oli tärkeä voitto Suomelle. Olemme ainut pohjoismainen joukkue, joka selvisi jatkoon.

KERAVNOS PINKOI ottelun alkuhetkillä 4-0 johtoon, mutta Ivan Harris näytti heti mikä pelin henki tulee olemaan. Hän upotti kolmosensa sisään ja kavensi. Kun Keravnos yritti taas riuhtaisua, tasoitti Petri Virtanen omalla kolmosellaan pelin.

Etukäteen oli odotettavissa, että fanaattinen kyproslaisyleisö joko laulaa ja riemuitsee tai kiroaa ja huutaa. Kyproslaisten suosikkipelaaja Panagiotis Trisokkas sai yleisön ensimmäisen kerran laulamaan viedessään joukkueensa 12-6 johtoon, mutta Namika tyrehdytti vastaiskuillaan veisuun alkuunsa.

Toisella jaksolla Keravnosin kannattajat alkoivat tulistua. Turusen niskaan lensi katsomosta jotakin märkää lappeenrantalaisten johtaessa 32-27.

Taas yksi katsoja turhaantui, kun Virtanen vei seuraavan kerran Namikan johtoon kolmosellaan. Äkäinen äijä ryntäsi katsomosta Namikan vaihtoaition taakse. Onneksi katsojan ja Turusen välissä oli pleksi. Mies paukautti sitä kaikin voimin.

Puoliajalle Namika lähti niukassa kahden pisteen johtoasemassa.

PELIN LOPPUPUOLELLA Keravnos aloitti tiiviin prässin. Se toikin tulosta, mutta ei tarpeeksi. Mitä pidemmälle ottelu ehti, sitä enemmän kyproslaiset joutuivat ottamaan riskejä.

Kotiyleisön meno oli kovimmillaan kotijoukkueen johtaessa kolmannen jakson lopulla kymmenellä pisteellä 80-70. Viimeisellä jaksolla yleisö alkoi menettää toivoaan. Vaikka kotijoukkue onnistui jyräämän korin, Namika onnistui aina kaventamaan.

Namikalla oli oma äänekäs fanijoukkonsa aitiossa. Siellä Suomen lippua heilutteli kotimaan edustuston väki. Ottelun viime hetkillä pari kyproslaisnuorukaista kävi varastamassa lipun, ja he juoksivat ympäri salia siniristilippua heiluttaen.

NAMIKAN TÄHTI oli kolmoskuntonsa löytänyt Petri Virtanen, joka tehtaili 25 pistettä. Ivan Harris takoi varmasti 18 pistettä. Yli kymmenen pistettä keräsivät myös Reinar Hallik ja Adrian Henning.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa nilkkansa nyrjäyttänyt Aki Ulander kykeni peliin mukaan, ja oli tärkeä apu korin alla.

Keravnosin ykkösnyrkkinä oli 220 senttinen Aleksandar Radojevic, joka nosteli korin alta 26 pistettä. Toinen kotijoukkueen suuri onnistuja oli joukkueessa ensiesiintymisensä antanut Bryant Smith, joka antoi näyttöjä 22 pisteen edestä.

Mika Turunen matkustaa torstaina Müncheniin, jossa arvotaan Namikan lohkovastustajat.

Ottelun ratkaisu:

Namika jaksoi taistella, eikä antanut kentän ulkopuolisten asioiden vaikuttaa peliinsä. Keravnos oli vahva korin alla, mutta Namika kartuttikin pistetiliään kolmosilla.

Keravnos-hallin tähti:

Petri Virtanen, jonka tarkka heittokäsi toi Namikalle 25 pistettä.

Illan hook:

Taa tirlan tirlan taa, lauloi Namika bussissa matkalla hotelliin.

5 min 10-6

10 min 18-22

15 min 30-34

20 min 43-44

25 min 55-55

30 min 72-68

35 min 80-74

40 min 95-86

Kuvateksti

Namika on ainut pohjoismaalainen joukkue, joka voi juhlia pääsyä Eurocupin lohkovaiheeseen. Voitto tulettivat ottelun jälkeen etualalla Petri Virtanen (vas.), Viljami Vanjoki, Reinar Hallik, Pasi Riihelä ja Lassi Tuovi.

Kuva: KAISA JUNTUNEN