Nieriäkanta näyttää jo kadonneen Kuolimolta

Emokalojen pyyntiä ei ole edes yritetty viime talven jälkeen. Kesäkaudelta ei juuri kertynyt uusia havaintoja.

ANNE KOKKONEN

SAIMAANNIERIÄN viimeisen luonnonvaraisen kannan tulevaisuus näyttää tällä hetkellä äärimmäisen epävarmalta. Hyvin vähälukuiseksi tiedettyä lohikalaa ei löytynyt viime kesänä enää juuri lainkaan kalastajien pyydyksistä.

– Ensimmäistäkään nieriää ei näkynyt kesällä uistellessa. Toissakesänä pyydystin yhden nieriän, johon sittemmin asetettiin seurantalaite, ja vielä kesällä 2005 pyydykseen tarttui kolme tai neljä nieriää, Kuolimon kalastusalueen puheenjohtaja Pasi Pulkkinen muistelee.

Myös tutkijoiden emokalapyynnit ovat olleet viime aikoina tuloksettomia. Nieriöitä yritettiin saada talteen alkuvuodesta talvinuottauksen yhteydessä, mutta yhtään kalaa ei löytynyt. Tänä syksynä emokaloja ei ole edes yritetty pyydystää.

– Uusia suojelutoimia ei ole tiedossa. Nieriän rauhoitus Kuolimon Isoselällä kuitenkin jatkuu osakaskuntien päätöksellä vuoteen 2010, Pulkkinen toteaa.

– JUURI mitään ei ole tapahtunut, myöntää erikoistutkija Niina Peuhkuri Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Savitaipaleen ja Suomenniemen asukkaiden nieriähavaintoja kartoitettiin viimekesäisen kalastustiedustelun yhteydessä. Saadun aineiston purkaminen on vielä kesken, ja tuloksia voidaan odottaa kevättalvella. Ministeriö saa tuolloin nieriän tilaa koskevan raportin, ja uusista toimista kalalajin pelastamiseksi toivotaan päätöksiä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen