Vauvaperheiden ongelmiin uusi hoitopaikka Etelä-Karjalassa

Pikkulapsipsykiatrian toimipiste tulee maakuntaan jälkijunassa muuhun maahan verrattuna.

LEENA SALLINEN

Etelä-Karjalaan on valmisteilla pikkulapsipsykiatrian toimipiste. Aloitteen asiasta on tehnyt sairaanhoitopiirin mielenterveysneuvottelukunta. Tarkemman esityksen tekoon on perustettu asiantuntijatyöryhmä.

– Sairaanhoitopiirin terveydenhoitajille vuonna 2006 tehdyn kyselyn mukaan vauvaperheiden ongelmat pitää saada paremmin hoidon piiriin. Sillä perusteella on tultu tulokseen, että tarvitaan eriytynyt toimipiste, kertoo työryhmään kuuluva lastenpsykiatrian ylilääkäri Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Hänen mukaansa muualla Suomessa tällaiset toimipisteet on lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä jo perustettu. Niiden kohderyhmänä ovat olleet yleensä alle yksivuotiaat lapset, joissakin tapauksissa 1-3-vuotiaat lapset.

– Etelä-Karjalassa ollaan jälkijunassa. Pikkulapset ovat olleet tavanomaisten palvelujen piirissä. Meillä on lasten mielenterveystoimipisteet, perheneuvolat, lasten psykiatrian poliklinikka ja tietysti perusterveydenhuolto, mutta vauvaperheiden ongelmatilanteissa on hiukan toisenlaista hoitotarvetta.

Henttosen mukaan ongelmatilanteissa vauva on esimerkiksi hyvin itkuinen tai nukkuu ja kehittyy hyvin huonosti.

– Syynä voivat olla myös vanhempien isot ongelmat. Esimerkiksi äidin masennus voi aiheuttaa tuen tarvetta.

Henttosen mukaan hoito ei muulloinkaan kohdistu yksin pikkulapseen, vaan sitä annetaan vanhempien kautta.

– Puhutaan myös vauvaperhetyöstä, mutta jos toimipiste järjestetään sairaanhoitopiiri toimintana, puhuisin pikkulapsipsykiatriasta.

Vaihtoehtona on järjestää toiminta kuntien palveluna. Henttosen mukaan Etelä-Karjalassa se tulee todennäköisesti sairaanhoitopiirin vastuulle.

– Varhaislapsuuden ongelmatilanteiden arviointi ja hoito on erityisosaamista vaativaa työtä, Henttonen sanoo.

Etelä-Karjalassa erityishoidon tarvetta on Henttosen mukaan useilla kymmenillä vauvaperheillä vuosittain.

– Olisi taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavaa, että näitä tilanteita etsitään ja hoidetaan, Henttonen sanoo.

Työryhmä on Henttosen mukaan vasta aloittamassa selvitystyötä. Sen pitää tehdä esitys toimipisteen toiminnan järjestämisestä maaliskuun loppuun mennessä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen