Voisalmen päiväkodin lapset saavat peuhata käytävällä

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu palkitsi Voisalmen päiväkodin vuoden liikuttajana. Pienimmille lapsille annetaan tilaa omaehtoiseen leikinomaiseen liikuntaan, 5-6-vuotiailla on enemmän ohjattua toimintaa.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Voisalmen päiväkodin 2-vuotiaat Oravat juoksevat iloisesti nauraen pitkin käytävää. Lastenhoitaja Kati Haapsaari sieppaa heidät syliinsä käytävän päässä ja lennättää korkeuksiin.

– Ennen ajateltiin, että käytävä on vain kävelyä varten. Mutta sehän on juuri sellainen tila, joka saa jalat lentoon. Meidän päiväkodissa ei enää kielletä käytävällä juoksemista, Haapsaari sanoo.

Aikuisen silmissä lyhyt käytävä on lapsen mittapuun mukaan pitkä ja mahtava juoksuputki.

– Emme ole ehtineet syödä edes aamupuuroa, kun joku jo kysyy, että milloin päästään käytävään, kertoo lastentarhanopettaja Anu Lindgren.

LAPSET JATKAVAT temmellystään käytävällä ja eteisessä. Joillakin heiluvat pupunkorvat päässä, toisilla ketunhännät selkäpuolella.

– Tämä on pupujen ja kettujen jumppahetki. Mitä pienempi lapsi sitä helpompi hänen on eläytyä toimintaan roolin kautta. Liikunnan pitää olla leikinomaista, Lindgren sanoo.

Lindgren ja Haapsaari eivät ohjaa lapsia puolapuille ja ryömintätunneliin, vaan puput ja ketut viipottavat edestakaisin miten haluavat.

– On tärkeää, että lapset saavat touhuta omaehtoisesti. Jos aikuinen vetäisi liikuntahetkeä, tämän ikäinen jaksaisi keskittyä 15 minuuttia. Kun he saavat peuhata itse, tunti menee liikkuen yhdessä hujauksessa, Lindrgen toteaa.

Kun Oravat menevät pihalle, siellä heille on luvassa aina joku yhteinen liikuntaleikki.

– Suurin osa lapsista puuhaa ja liikkuu pihalla luonnostaan, mutta on aina heitä, jotka ottavat rauhallisesti. Ohjattu leikki saa kaikki mukaan liikuntaan, Haapsaari perustelee.

TOISELLA PUOLELLA taloa viisivuotiaat Karhuset jumppaavat salissa. Talon isoimmilla lapsilla on enemmän ohjattua liikuntaa. Eskareilta ja viskareilta (5-vuotiaat) luonnistuvat jo sählypelit ja sirkustemput.

– Meidän talossa liikuntaa on lisätty etenkin pienemmillä alle kolmevuotiailla. Isommilla on ollut aina paljon liikuntaa, Haapsaari kertoo.

– Teemme omalta osaltamme parhaamme sen eteen, että lasten muutaman tunnin päivittäiset liikuntasuositukset täyttyvät, hän jatkaa.

Päiväkoti ottaa myös vanhemmat mukaan liikunnalliseen toimintaan. Sekä isäin- että äitienpäivää on juhlistettu jumpparadalla, ja joulujuhlaakin vietetään tänä vuonna koko perheen tontturadalla.

– Lapset ja vanhemmat voivat tulla joulujuhlaan rennosti verkkareissa, Haapsaari kuvailee.

VOISALMEN PÄIVÄKOTI sai eilen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry ry:ltä vuoden liikuttaja -palkinnon. Se on kunnianosoitus kaikesta siitä työstä, jota päiväkodissa on tehty lasten liikunnan edistämiseksi.

Voisalmelaiset ovat osallistuneet aktiivisesti EKLU:n järjestämiin koulutuksiin. Vuosi sitten päiväkoti laati liikunnan vuosisuunnitelman. Päiväkodissa on kaksi liikuntavastaavaa, joista toinen Kati Haapsaari on.

Voisalmessa on mietitty käytännön keinoja, joilla liikkumista voi lisätä. Kun talossa on seitsemän ryhmää ja kaksi salia, niin liikuntamahdollisuudet kävisivät vähiin, ellei käytäviä, eteisiä ja ryhmähuoneita miellettäisi myös liikuntatiloiksi.

Ulkoilut päiväkodissa on porrastettu niin, että pihalla on tilaa juosta, pelata ja leikkiä. Liikuntavälineitä päiväkotiin on hommattu sen verran, että niitä riittää kaikille.

– Tärkeää on, että koko henkilökunta on sitoutunut asiaan, Lindgren huomauttaa.

Kaikki aikuiset osaavat varoa käytävillä juoksentelevia lapsia, eivätkä laitosapulaiset ole nyreissään, vaikka heidän työtään mutkistava tasapainorata on viikon yhtä soittoa käytävällä.

Kuvateksti

Kaksivuotias Teemu Nakari leikkii kettua, ja siinä touhussa tulee juostua ja jumpattua huomaamatta tunnin verran.

Kuva: PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen