Ilkka Pöyhönen vahvoilla LTY:n uudeksi rehtoriksi

Rehtorin tehtävään ilmoittautui vain neljä ehdokasta. Myös ulkopuolisen mustan hevosen valinta on teoriassa mahdollista.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston rehtorin tehtävä kiinnosti vain neljää hakijaa. Nykyisen rehtorin Markku Lukan (61) seuraajaksi on vahvimmin ehdolla nykyinen opetuksesta vastaava vararehtori Ilkka Pöyhönen (59).

Kaksi viisivuotiskautta rehtorina toiminut Lukka jättää tehtävänsä elokuun alussa 2008.

Pöyhösellä on ilmoittautuneista selkeästi pisin kokemus ja parhaat valmiudet rehtorin tehtävän hoitamiseen. Hän on toiminut puutekniikan professorina vuodesta 1996 ja vararehtorina vuodesta 1999 lähtien.

Teknillisen yliopiston sisältä tehtävään ilmoittautuivat lisäksi vain tietotekniikan osaston professori Jari Porras ja saman osaston yliassistentti Pekka Jäppinen.

Neljäs hakija oli Mikkelin ammattikorkeakoulun vararehtori, kehitysjohtaja Heikki Malinen, joka on väitellyt LTY:stä tohtoriksi ja toiminut energiatekniikan osastolla määräaikaisena professorina ja dosenttina.

Yliopiston uuden rehtorin valitsee 30. tammikuuta vaalikollegio, jonka puheenjohtajana toimii yliopiston hallintojohtaja Keijo Siiskonen.

Hän olisi toivonut yliopiston sisältä useampia hakijoita, mutta toisaalta hänen mielestään on ymmärrettävää, jos monet kilpailukykyiset henkilöt haluavat jatkaa nykyisissä vastuullisissa tehtävissään.

– Rehtorin tehtävä on vaativa ja vastuullinen. Se vaatii aikamoista kokemusta ja erityisosaamista.

Markku Lukan toivomuksesta uuden rehtorin valintaa aikaistettiin, jotta hän voisi olla mukana valmistelemassa yliopiston kannalta tärkeitä muutoksia, kuten yliopistolain uudistusta. Siinä yliopistot saavat julkisoikeudellisen oikeushenkilön tai yksityisoikeudellisen säätiön aseman. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 2009 alussa.

Vaalikollegio voi valita rehtorin myös ilmoittautuneiden ulkopuolelta, jos ehdokas täyttää kelpoisuusvaatimukset ja antaa suostumuksensa. Mustia hevosia ei ole vielä ilmaantunut.

– Teoriassa se on mahdollista, mutta en pidä ulkopuolista henkilöä kovin todennäköisenä, hallintojohtaja Siiskonen sanoo.

Uusi rehtori valitaan viisivuotiskaudeksi. On kuitenkin mahdollista, että yliopistolain muutoksella yliopistojen rehtorien ja hallitusten kaudet katkeavat vuoden 2009 lopussa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Ilkka Pöyhönen on selkeä suosikki rehtorin tehtävään.

REHTORIVAALI

LTY:n rehtoriksi voidaan yliopistolain mukaan valita henkilö, joka on suorittanut tohtorin tutkinnon tai nimitetty jonkin yliopiston professorin virkaan.

Rehtoriksi voidaan nimittää suostumuksensa perusteella myös henkilö, joka ei ole tehtävään ilmoittautunut.

Vaalikollegio valitsee yliopiston uuden rehtorin 30. tammikuuta. Rehtorin viisivuotiskausi alkaa 1.8.2008.

Vaalikollegion muodostavat yliopiston hallituksen ja tiedekuntaneuvostojen jäsenet puheenjohtajanaan hallintojohtaja Keijo Siiskonen.

Yliopiston palkkalistoilla on noin 900 henkilöä. Perus- ja jatko-opinnoissa puurtaa 5 500 opiskelijaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen