Jouluna lääkäripäivystyksessä joutui jonottamaan tuntikausia

Etelä-Karjalan terveyskeskusten lääkäripäivystys ruuhkautui pahoin joulunpyhinä. Potilaita kävi vastaanotolla tavallista enemmän. Päivystyksessä oli vain yksi lääkäri. Jonotusajat olivat tapaninpäivänä 6-8 tuntia.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan terveyskeskusten lääkäripäivystys Lappeenrannassa ruuhkautui pahoin joulupyhinä. Ruuhka keskussairaalassa toimivassa päivystyksessä alkoi aatonaattona sunnuntaina ja jatkui keskiviikkoon tapaninpäivään.

Potilaita oli vastaanotolla enemmän kuin joulunpyhinä normaalisti. Vastaanotolla on runsaasti flunssaisia sekä sairastuneita lapsia.

Keskiviikkona lääkärille oli 40-50 potilaan jono, ja lääkärille pääsyä joutui odottamaan 6-8 tuntia. Joulupäivänä odotusajan kerrottiin olleen jopa yhdeksän tuntia. Tuolloin ilmoittautumistakin joutui jonottamaan.

JOULUNPYHIEN päivystyksessä oli vain yksi lääkäri.

Lappeenrannan terveyskeskuksen johtava lääkäri Pekka Keränen kertoi, että päivystykseen ei saatu hankittua toista lääkäriä syntynyttä ruuhkaa purkamaan.

Lappeenranta ostaa päivystyksen lääkäripalvelut yksityiseltä Medonelta. Sillä ei ollut tarjota ylimääräisiä lääkäreitä, sillä varalääkäri oli jo tuuramassa sairastunutta.

– Joulunpyhinä kynnys lähteä vastaanotolle on tavallista korkeampi. Kun joulunpyhät ja viikonloppu sattuivat nyt peräjälkeen, normaalia vastaanottoa ei ollut moneen päivään, Keränen sanoo.

LUUMÄKELÄINEN Hanna Lallo nyrjäytti jalkansa myöhään tiistaina. Hän soitti päivystykseen keskiviikkona kello 11:n aikohin. Hän pääsi toisella yrittämällä läpi.

Lalloa neuvottiin tulemaan paikalle kello 13:n jälkeen. Kahden tunnin jonottamisen jälkeen hän ei ollut vielä päässyt vastaanotolle.

– En arvannut, että täällä joutuu näin kauan jonottamaan. Jalka on kipeä enkä älynnyt kotoa lähtiessä ottaa särkylääkettä.

– Toivottavasti ei tarvitse yötä olla, sillä mies lähtee torstaina töihin enkä itse voi ajaa autoa, Lallo sanoo.

LAPPEENRANTALAINEN Kaarina Kiukas odotti iltapäivällä vastaanotolle pääsyä. Hän oli käynyt päivystyksessä miehensä Pekka Kiukkaan kanssa jo aamulla. Silloin heitä kehotettiin tulemaan uudelleen illemmalla.

– Aamulla täällä oli valtava ruuhka, tosin pääsin ilmoittautumaan melko nopeasti, Kaarina Kiukas sanoo.

Hänellä ei puolen tunnin odottelun jälkeen ollut tietoa vastaanotolle pääsystä.

– Koira on autossa, ja mies on käynyt koiraa välillä ulkoiluttamassa. Jos odotusaika venyy, mies lähtee kotiin odottamaan.

Kiukas muisteli kerran jonottaneensa päivystyksessä viisi tuntia.

TOISTA LÄÄKÄRIÄ terveyskeskuksen päivystykseen ei saatu keskussairaastakaan.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Härmä kertoo, että keskussairaalan päivystävillä erikoislääkäreillä oli kädet täynnä töitä. He eivät pystyneet auttamaan terveyskeskuksen ruuhkaa.

TERVEYSKESKUSTEN päivystys on ensi syksynä tarkoitus saada Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin vastuulle.

Härmä pitää kokonaisuuden kannalta parhaana, että sairaanhoitopiiri vastaisi yö- ja viikonloppupäivystyksestä.

– Keskussairaalan organisaatiolla on paremmat mahdollisuudet hoitaa ja koordinoida päivystystä. Keskussairaalan erikoislääkärit voisivat tehdä paremmin yhteistyötä päivystyksen kanssa ja jakaa työtaakkaa ruuhkissa.

Härmä pitää ongelmana sitä, että viikonloppuisin on toisinaan esiintynyt pahoja ruuhkatilanteita, joita ei ole pystytty tasaamaan.

– 6-8 tunnin jonotusajat ovat ehdottomasti liikaa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen