Itäisen maanpuolustusalueen viimeinen marssi

Itsenäisyyspäivän paraati tarvottiin tuulisessa säässä.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Kolea tuuli saatteli torstaina Itäisen maanpuolustusalueen viimeistä itsenäisyyspäivän paraatia. Samaan aikaan kun Suomi juhli 90-vuotiasta itsenäistä taivaltaan, hyvästeltiin Itäinen maanpuolustusalue ja toivotettiin tervetulleeksi Kymen sotilaslääni.

Maanpuolustusalueista luopuminen merkitsee sitä, että Suomi jaetaan sotilaslääneihin. Uuden järjestyksen mukaan Lappeenranta kuuluu Kymen sotilaslääniin.

Uudistuksen myötä Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan puolustuksen johto siirtyy Kouvolaan. Valta vaihtuu vuodenvaihteessa.

Samalla purkautuu myös vanha esikuntajako. Lappeenrannan Sotilaspiirin Esikunta lakkautetaan yhdessä muiden 22 esikunnan kanssa.

Suomen vahvinta puolustushaaraa maavoimia johdetaan sen jälkeen Mikkelistä. Ylin päätösvalta keskittyy yhdelle maavoimien komentajalle.

PARAATISSA marssi noin 800 sotilasta, jotka kokoontuivat aluksi Ammattiopiston kentälle. Sieltä kulkue jatkoi Valtakatua pitkin keskustaan.

Sotilaiden täsmällinen marssi tömisi jäisellä tiellä. Vihreistä puvuista muodostui tasaisena virtaava nauha.

Kadunvarressa paraatia oli saapunut katselemaan kolmen hengen seurue: armeijakaverukset Pertti Palvimo ja Markku Juutinen sekä Juutisen tytär Outi Sudentalvi.

Seurue halusi nähdä paraatin, koska tiesi sen olevan tässä muodossaan viimeinen. Palvimo ja Juutinen ovat itsekin osallistuneet sotilasparaatiin, vuonna 1968.

Silloin he olivat mukana kuorma-autonkuljettajina.

– Oli juhlallista vetää tykkiä perässä, Juutinen muistelee.

Juhlallista edustaminen oli Palvimonkin mielestä. Toinen mieluisa edustuskokemus Palvimolla on vuodelta 1969. Silloin hän seurasi armeijan univormussa, kun presidentti Kekkonen vihki Saimaan kanavan käyttöön.

Palvimolla on sellainen mielikuva, että 60-luvulla sotilasparaatia ja muita virallisilta tapahtumia oli seuraamassa enemmän yleisöä.

Nyt sotilaiden marssia on seuraamassa jonkin verran ihmisiä, mutta mutta mistään väentungoksesta ei tämänvuotisessa paraatissa voinut puhua.

Armeijasta on jäänyt parhaiten mieleen mopokaste. Siinä vanhemmat sotilaat suihkuttivat nuorempiensa päälle vettä.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ herättää Palvimossa muistoja Karjalasta. Palvimon isä on kotoisin Rautun Palkamankylästä. Palvimo on vieraillut isän kotiseudulla ja muistaa hyvin, miltä siellä näytti.

– Isän talo oli pellolla sata metriä korkean mäen päällä. Sieltä oli upeat näkymät Laatokalle, Palvimo kertaa.

Paraati on lähes määränpäässään. Kulkueen hännillä kolisevia panssarivaunuja seuraa kuuden ratsukon tiivis muodostelma.

On aika lähteä kotiin. Siellä Palvimo aikoo sytyttää ikkunalle kynttilän.

Johanna Kannasmaa

Kuvateksti

Itäisen maanpuolustusalueen paraati oli viimeinen laatuaan. Vuodenvaihteen jälkeen maanpuolustusalueet lakkautetaan ja tilalle tulevat sotilasläänit.

Kirjoittaja:
Anna Onali