Sammontori jatkaa hiljaiseloaan

Palveluiden häviäminen on autioittanut aukiota entisestään. Kiinteistöyhtiö on ryhtynyt kohentamaan Sammontorin yleisilmettä. Ihmiset kaipaavat torin yhteyteen kunnon palveluita ja monitoimihallia.

HELI KARTTUNEN

LAPPEENRANTA. Arki-iltapäivänä Sammontorilla on hiljaista. Keskellä aukiota yksittäinen torimyyjä kaupittelee kirpputoritavaraa. Ostajia ei Lappeenrannan Sammonlahden toriaukiolla näy.

Tyhjät liiketilat lyövät aukioon leimansa, mutta pieniä muutoksen merkkejä on havaittavissa. Sammontoria koristavat uudet logot. Kiinteistöyhtiö aikoo kohentaa valaistusta ja opastinkylttejä.

SUURIN OSA Sammontorin palveluista on siirtynyt Orioninkadun markettien liepeille. Jäljellä ovat kirjasto ja apteekki.

R-kioskin myyjän Anu Markkasen mukaan ihmiset ovat jääneet kaipaamaan työvoimatoimiston sivupistettä ja pankkiautomaattia.

– Kun täällä ei ole palveluita, tulee harva tänne pelkän lottokupongin takia.

Kebab-pitseria on suljettu, ja yksi liiketila hakee vuokralaista. Markkasen mukaan Kebab-paikka lopetti, kun sen asiakkaat siirtyivät markettien luo kilpailijoiden ravintoloihin.

– Sen jälkeen on ollut hiljaista, kun posti lähti pois viime vuoden puolella.

TORIRAKENNUKSEN yläkerroksen tilat vaikuttavat ulospäin hiljaisilta. Sammontorin nuorisotilassa nuoriso-ohjaajat Riitta Autiomäki, Minna Laisi ja Juuso Vartiainen valmistautuvat kuitenkin vilkkaaseen iltaan.

– Täällä ei ole hiljaiseloa. Nuorisotilassa käy illassa viidestätoista neljäänkymmeneen nuorta, sanoo Autiomäki.

Toista vuottaan Sammonlahdessa työskentelevä Autiomäki pitää Sammontorin nuorisotiloja kaupungin parhaina. Rakennus on päässyt kuitenkin rapistumaan.

Ohjaajat ovat panneet merkille Sammontorin aukion vähittäisen hiljentymisen. Nuoriso ei enää liiku Sammontorilla entiseen malliin. Katuhengailu on siirtynyt nettitorille.

– Torille tarvittaisiin lisää palveluja, jotta ihmiset tulisivat tänne, arvioi Laisi.

Ohjaajat toivovat myös ympäristön kohennusta. Töherrykset seinissä ja pahvit liikkeiden ikkunoissa viestivät heidän mukaansa välinpitämättömyydestä.

– Tietynlainen yhteisöllisyyden puute näkyy koko alueella, vaikka asukasyhdistys onkin yrittänyt luoda yhteishenkeä, sanoo Autiomäki.

SAMMONTORILLA kauneushoitola Hannea 19 vuotta pitäneen yrittäjä Hannele Kostamovaaran mielestä Sammontori kaipaisi lounaskahvilaa ja yleistä kasvojenkohotusta.

– Sammontorin ja markettien välille pitäisi tehdä kunnollinen, leveä väylä, jotta koko alueesta tulisi yhtenäinen kokonaisuus.

Kostamovaara kehuu yrityspaikkaa hyväksi, mutta myöntää, että ympäristöön tarvittaisiin enemmän ihmisiä.

– Monitoimihalli nimenomaan Sammontorin yhteyteen olisi tärkeä vetovoiman kannalta.

KIINTEISTÖYHTIÖ Oy Sammontorin hallituksen puheenjohtajan Raimo Paalasen mukaan Sammontorin ulkoista ilmettä uudistetaan parhaillaan. Paikoitusalueen uudistaminen odottaa monitoimihallipäätöstä.

– Pylväiden opasteet on vielä tarkoitus uusia ja muutenkin kohentaa ulkoista ilmettä.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen 100 000 euroa ensi vuoden taloussuunnitelmaan monitoimihallin suunnittelua varten.

Vuoden 2009 taloussuunnitelman 100 000 euron määrärahasta ei ole tehty sitovaa päätöstä. Myöskään varsinaista rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty.

– Sammontori on hiipunut sen jälkeen, kun marketit tehtiin eri tontille. Sammontori tarvitsee nyt todellisen lisäpotkun, ja tämä julkinen tila on se lisäpotku, joka kääntäisi asiakasvirtoja Sammontorin suuntaan.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen