Joutsenon ja Lappeenrannan liitos nyt valtuustojen käsissä

Kaupunginhallitukset esittävät sopimuksen hyväksymistä. Joutsenossa äänestettiin asiasta.

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENON ja Lappeenrannan kuntaliitoksen toteutuminen ratkeaa 17. joulukuuta. Kaupunginvaltuustot kokoontuvat silloin päättämään, hyväksyvätkö ne kaupunginhallitustensa esitykset yhdistymissopimuksesta ja kuntajaon muuttamisesta siten, että Joutsenon kaupunki liitetään Lappeenrannan kaupunkiin vuoden 2009 alussa.

Lappeenrannan ja Joutsenon kaupunginhallitukset ovat odotetusti kuntaliitoksen kannalla. Lappeenrannan kaupunginhallitus oli yksimielinen päättäessään asian viemisestä valtuustolle. Joutsenossa hallitus äänesti.

ESITYS kuntaliitoksen hyväksymisestä lähtee Joutsenossa valtuustolle äänin 6-3.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakosken tekemän hyväksymisesityksen puolesta äänestivät Risto Kakkola, Titta Karppinen, Anne Selenius ja Tapio Virkki SDP:stä, Tarja Myllärinen (kok.) ja Pekka Lukkari (kesk.).

Riitta Munnukan (kesk.) tekemää vastaesitystä, jonka mukaan Joutsenoa ei liitetä Lappeenrantaan, kannattivat keskustan Matti Ahvonen ja kristillisdemokraattien Juha Turkia.

Munnukka esitti myös, että liitossopimuksessa Joutsenon Energian arvoksi mainitaan 30 miljoonaa euroa ja että investointiohjelma sidotaan tavanomaiseen rakennuskustannusindeksiin.

Samalla hän esitti, että Ravattilan koulun liikennejärjestelyt tulee nostaa harjoitusjäähallin edelle. Munnukan esitys hävisi äänin 6-2. Ahvonen kannatti Munnukan ehdotusta, kun taas Turkia äänesti tyhjää.

KUNTALIITOS on herättänyt voimakkaita tunteita Joutsenossa. Tunnekuohujen takana on ollut pelko, että Joutseno on liitoksessa häviäjä ja Lappeenranta voittaja. Liitoksen vastustajia ei ole juurikaan rauhoittanut vakuuttelu, jonka mukaan tavoitteena on molempien voitto taistelussa tulevaisuuden haasteita vastaan.

Joutsenossa neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä selvä enemmistö sanoi kuntaliitokselle ei. Kaupunginhallitus ei halvaantunut tuloksesta vaan uskoo tietävänsä, mikä on joutsenolaisille hyväksi tulevaisuudessa.

Myös valtuustossa enemmistö on ennakkokyselyjen mukaan liitoksen kannalla. Vahvinta vastustus on keskustan ryhmässä.

LAPPEENRANNASSA kuntaliitos ei ole kovin paljon tunteita nostattanut, ja tuskin nostattaa valtuustossakaan kahden viikon kuluttua.

Joutsenossa sen sijaan on odotettavissa värikäs valtuuston kokous, vaikka asian lopputulos olisi ennakkoon selvä.

Valtuusto on poliitikoille viimeinen paikka purkaa tuntoja.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen