Suomi varautuu kaikkien aikojen venäläisimpään vuodenvaihteeseen

Pelkästään junaliikenteessä matkailijamäärien odotetaan kasvavan

ANNE KOKKONEN

VENÄLÄISMATKAILUSSA lyödään parin viikon kuluttua kaikki tähänastiset ennätykset. Ennennäkemätön määrä venäläisturisteja varautuu viettämään vuodenvaihdetta Suomessa.

– Odotukset ovat korkealla, Etelä-Karjalan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Peter Rehnberg kiteyttää tämänhetkiset tunnelmat.

Kymmenet tuhannet venäläiset ovat jo valinneet Suomen uudenvuodenjuhliensa pitopaikaksi, mutta moninkertaisesti suuremman joukon suunnitelmat ovat vielä avoinna.

Etelä-Karjalan Matkailu käynnistää ensi maanantaina kaksi viikkoa kestävän mainoskampanjan Venäjän televisiossa tehdäkseen rajamaakunnan mahdollisuuksia tunnetuksi ja houkutellakseen alueelle lisää matkailijoita.

– Monet Pietarin ja Viipurin alueella asuvat ovat jo vierailleet Etelä-Karjalassa, mutta uutta matkailijapotentiaalia tulee koko ajan. Meidän maineemme on siellä erittäin hyvä ja venäläiset pitävät tästä alueesta, Rehnberg muistuttaa.

VR tuo 28. joulukuuta alkaen Suomen ja Moskovan väliseen liikenteeseen 41 ylimääräistä junaa, joissa matkustaa arviolta 18 000 venäläisturistia. Junat huristavat pääosin Etelä-Karjalan läpi suuntanaan Helsinki, Kajaani, Kuopio ja Rovaniemi.

– Turisteja riittää meillekin ihan varmasti. Etelä-Karjalaan tullaan pääosin omilla autoilla, mutta kyllä täällä juniakin pysähtyy, Rehnberg vakuuttaa.

Imatran kylpylä kuuluu venäläisten ikisuosikkeihin, mutta uuden vuoden vastaanottajat levittäytyvät varsin tasaisesti eri puolille maakuntaa. Tasokkaat lomamökit on viety käsistä ja hotelleihin on tehty lupaavasti varauksia.

– Nyt kannattaa takoa kun rauta on kuuma, neuvoo Rehnberg alueen matkailupalveluyrittäjiä.

KUOPION seutu näyttää ennakkotietojen perusteella menestyvän erityisen hyvin kilpailussa venäläisturistien suosiosta. Luvassa on pari charter-lentoa sekä kahdeksan Moskovasta Kuopioon saapuvaa erikoisjunaa.

– Edelliskerralla alueella kirjattiin yli 20 000 rekisteröityä yöpymistä, nyt venäläisturistien määrän odotetaan vähän lisääntyvän, Kuopion Matkailupalvelu Oy:n markkinointisihteeri Merja Syrjänen toteaa.

Menestys on Syrjäsen mukaan pitkäjänteisen työn tulosta. Kuopion seutua on markkinoitu Venäjällä määrätietoisesti yli vuosikymmenen ajan, yritykset on saatu hyvin mukaan ja ohjelmapalveluihin on panostettu.

Venäläisiä kiinnostavat erityisesti alueen kylpylähotellit, Rauhalahti sekä Tahkovuori Nilsiässä. Osa matkailijoista jatkaa Kuopion kautta myös Bomballe ja Kolille.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen