Lemi elää niukasti ja kattaa vanhat alijäämät

Kunnan puolen prosenttiyksikön veronkorotus uppoaa kokonaan palkkamenojen kasvuun.

LEENA SALLINEN

LEMI. Lemin kunta pistää ensi vuonna talouttaan tasapainoon tiukalla talousarviolla. Kunnanhallituksen maanantaina hyväksymässä budjettiesityksessä on 87 000 euroa ylijäämää, mutta summa menee vanhan alijäämän kattamiseen.

– Alijäämää kertyi vuosina 2005-06 muun muassa erikoissairaanhoidon arvioitua suuremmista kustannuksista, kertoo Lemin kunnankamreeri Pentti Pitkänen.

Tämä vuosi on Pitkäsen mukaan eletty Lemillä niin tiukasti, ettei uutta alijäämää pitäisi kertyä. Ei sitä budjetin mukaan saa kertyä ensi vuonnakaan.

– Talousarviosta oli pakko tehdä sillä tavalla realistinen, ettei yllätyksiä tule. Esimerkiksi erikoissairaanhoitoon on pantu karvan verran yli sen, mitä sairaanhoitopiiri meille esittää.

Lemin ensi vuoden taloutta rassaa myös valtakunnallinen palkkaratkaisu. Sen takia kunnan veroprosenttiyksikön puolen prosentin nosto 19:ään uppoaa Pitkäsen mukaan kokonaan palkkamenojen kasvuun.

Alijäämien kattamiseen tarkoitettu ylijäämä on sitten pois muista menoista, piirun verran palveluistakin.

– Taistellaan sen eteen, että palvelut voidaan pitää nykyisellä tasolla, mutta voi olla, että ne vähän heikkenevät, Pitkänen sanoi ja arveli, että esimerkiksi kirjaston aukioloaikaa joudutaan ehkä lyhentämään.

Yhtään uutta virkaa tai vakanssia budjettiesitys ei kuntaan lupaa.

Vapautuneistakin viroista jotkut jätetään Pitkäsen mukaan täyttämättä.

Kunnan investoinnit on ensi vuonna karsittu puoleen tavanomaisesta, joka on ollut miljoonan euron luokkaa.

Ensi vuoden investoinnit ovat suurimmaksi osaksi pieniä irtaimistohankintoja. Kuukanniemen koulun keittiöremontista tehdään suunnitelma ja koulukeskuksen pihaan remonttia. Myös vanhojen viemärilinjoja ja -kaivoja korjataan vuotovesien vähentämiseksi.

Velkaa Lemi ei ensi vuonna ota yhtään, vaan maksaa tämän vuoden alussa otettua 500 000 euron velkaa. Viime vuonna Lemi oli velaton.

Pitkänen lupailee parempia aikoja myös vuodelle 2009. Silloin kunnan taloudessa pitäisi olla taas vähän pelivaraa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen