Käräjäoikeus joutuu lähtemään oikeustalosta myrkkyjen takia

Lappeenrannan käräjäoikeus joutuu muuttamaan uusiin tiloihin. Rakuunamäen oikeustalon sisäilmasta on mittauksissa löydetty naftaleenia ja muita aromaattisia hiilivetyjä. Rakennuksessa työskentelevät ihmiset ovat saaneet myrkyistä hengitystietulehduksia ja

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan käräjäoikeus joutuu muuttamaan Rakuunamäen oikeustalosta rakennuksen sisäilman myrkyllisyyden takia.

Uudet tilat käräjäoikeus saa Raatimiehenkadulta niin kutsutusta teletalosta. Tilat oikeusministeriölle vuokraa Suomen parhaana ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportoijana palkittu Senaatti-kiinteistöt.

Rakuunamäen oikeustalo peruskorjattiin käräjäoikeuden käyttöön vanhasta kasarmista vuonna 1996. Talon työntekijöiden altistumista aiheuttaa talon välipohjissa höyrysulkuna käytetty kivihiiliterva.

Laamanni Ilkka Ryynäsen mukaan talossa alkoi esiintyä hajuhaittoja vuonna 2003. Sen jälkeen talon työntekijät alkoivat sairastella.

Aluetyöterveyslaitos on mitannut kolmena vuonna peräkkäin oikeustalon sisäilman pitoisuuksia. Työntekijöiden iho- ja hengitystieoireiden syyksi on mittauksissa paljastunut muun muassa naftaleeni, jota esiintyy pieninä pitoisuuksina oikeustalon huoneilmassa.

Naftaleeni on aromaattinen hiilivety, jota saadaan kivihiilitervasta. Naftaleenia on aikaisemmin käytetty muun muassa vaatekoiden torjuntaan. Aineella on sille tyypillinen haju.

– Naftaleeni on mittauksissa voimakkaimmin esiin tuleva aine. Muitakin aineita on löydetty pieninä pitoisuuksina, Ryynänen kertoo.

Aromaattisista hiilivedyistä ainakin bentseeni on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syöpään altistavaksi aineeksi.

Höyrysulkuna käytettyä kivihiilitervaa on rakennuksen välipohjissa kahdesta kolmeen senttimetriä paksuina kerroksina. Talon peruskorjauksen yhteydessä aine päätettiin jättää paikoilleen.

– Ilmeisesti ajateltiin, että tehokkaalla ilmastoinnilla ja kapseloimalla aine rakenteita tilkitsemällä ongelmia kivihiilitervan takia ei synny, Ryynänen arvelee.

Hajuhaitat alkoivat ilmetä talossa vuoden 2003 aikana. Herkimmät ihmiset alkoivat sairastua.

– Hajut aiheuttivat hengitystieärsytystä, nuhaa ja hengitystievaivoja. Joillekin aineista tuli myös iho-oireita, Ryynänen kertoo.

Yhdessä oikeustalon huoneessa alkoi Ryynäsen mukaan valua ruskeaa nestettä lämpöpatterin putken läpiviennistä.

– Tähän huoneeseen valui tämän putken pintaa pitkin toisen kerroksen katosta ruskeaa juoksevaa nestettä, hän kertoo.

Aluetyöterveyslaitos on mitannut oikeustalon huoneilman pitoisuuksia vuosina 2005, 2006 ja 2007.

– Aluetyöterveyslaitos antoi vuonna 2005 lausunnon, jossa se suositteli korjaustoimenpiteitä tämän hajuhaitan poistamiseksi, Ryynänen kertoo.

Vuoden 2006 mittauksissa pitoisuudet olivat alentuneet ja tilanne oli parantunut, mutta ei riittävästi. Samoin kävi vuoden 2007 mittauksissa. Tilanne oli edelleen parantunut, mutta ei riittävästi.

– Meille suositeltiin uusien, korvaavien tilojen hankkimista juhannukseen 2007 mennessä, Ryynänen kertoo.

Senaatti-kiinteistöt ja oikeusministeriö ovat tehneet vuokrasopimuksen Raatimiehenkatu 19:ssä sijaitsevan entisen postitalon tiloista.

– Niin kutsutussa teletalossa on tyhjillään toinen ja kolmas kerros. Tilat remontoidaan meitä varten heti, kun töihin päästään käsiksi, Ryynänen jatkaa.

Raatimiehenkadun tilojen kuntotarkastus tehtiin marras-joulukuussa. Käräjäoikeus pääsee muuttamaan uusiin tiloihin, kun sovitut korjaus- ja muutostyöt on tehty.

– Raatimiehenkadulle meille valmistuvat niin sanotut väistötilat. Vuokrasopimus on tehty kolmeksi vuodeksi, Ryynänen kertoo.

Ryynäsen mukaan muuton ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

– Yksi meidän työntekijöistämme on tehnyt etätyötä Raatimiehenkadun tiloissa jo kesäkuusta lähtien, koska hän ei voi enää työskennellä altistumisen takia oikeustalon tiloissa, Ryynänen kertoo.

Senaattikiinteistöjen kiinteistöpäällikköä Pekka Lindqvistiä tai Henri Rythiä ei torstaina tavoitettu haastattelua varten.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Rakuunamäen oikeustalon sisäilmasta on mittauksissa löydetty naftaleenia ja muita aromaattisia hiilivetyjä. Oikeustalossa työskentelevät ihmiset ovat saaneet hengitystie- ja iho-oireita.

Hajut aiheuttivat hengitystieärsytystä, nuhaa ja hengitystievaivoja. Joillekin aineista tuli myös iho-oireita.

Ilkka Ryynänen

Kirjoittaja:
Matti Saarela