Keskustanelikko moittii Joutsenon kaupunginjohtajan työtä

Tuula Partanen, Riitta Munnukka, Heikki Pellinen ja Heikki Seppänen jättivät valtuustoaloitteen kaupunginjohtaja Korkiakosken viranhoidon selvittämisestä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) asettuu kaupunginjohtajan taakse.

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENO. Neljä keskustan kaupunginvaltuutettua ilmoittaa olevansa tyytymättömiä Joutsenon kaupunginjohtajan Kari Korkiakosken työpanokseen.

Tuula Partanen, Riitta Munnukka, Heikki Pellinen ja Heikki Seppänen jättivät maanantai-iltana valtuustoaloitteen, jossa halutaan selvityksiä Korkiakosken viranhoidosta. Ennen aloitteen jättämistä oli selvinnyt, että kuntaliitos Lappeenrannan kanssa toteutuu nelikon kovasta vastustuksesta huolimatta.

Aloitteen allekirjoittajat esittävät varsin kovia syytöksiä kaupunginjohtajaansa kohtaan.

Heidän mielestään Korkiakoski on tahallisesti heikentänyt Joutsenon mahdollisuuksia menestyä ja kehittyä. Aloitteessa Korkiakoskea syytetään yksipuolisen tiedon antamisesta Joutsenon tilanteesta, ja allekirjoittajien mielestä hän on myös estänyt valtuutettuja saamasta tietoa Lappeenrannan taloustilanteesta.

Nelikon mukaan kaupunginjohtaja on lisäksi pimittänyt kuntalaisilta kuntaliitostietoja ja menetellyt virkavapauksia myöntäessään ja sijaisia palkatessaan väärin.

KAUPUNGINJOHTAJA Korkiakoski hämmästelee aloitetta. Hän sanoo, että kaupungin tarkastuslautakunta on tyytyväinen kaupunginjohtajan ja hänen joukkojensa työhön.

– Lautakunnan mielestä kaupunkiorganisaatio on saavuttanut sitovat tavoitteensa, ja tehnyt tiukasta taloustilanteesta huolimatta ylijäämäisen tilinpäätöksen viime vuonna ja tekee myös päättyvänä vuonna.

Esimerkiksi Joutsenon kehittämisestä Korkiakoski nostaa Rauha-Tiurun alueen.

– Minä tein aloitteen alueen hankkimisesta ja olen ollut keskeisesti mukana etsimässä yhteistyökumppaneita alueen kehittämiseen. Väite, etten ole sitoutunut Joutsenon kehittämiseen, kuulostaa hieman ristiriitaiselta.

Korkiakosken mukaan Joutsenon taloudesta ja kuntaliitoksesta on jaettu tietoa sekä valtuutetuille että kuntalaisille. Sitä kaupunginjohtaja ihmettelee, kuinka hän voisi estää valtuutettuja saamasta tietoa Lappeenrannan taloudesta.

Joutsenon johtavista viranhaltijoista kolme on virkavapaalla, koska he ovat siirtyneet määräaikaisiksi Lappeenrannan kaupungin palvelukseen. Korkiakoski on valinnut heille sijaiset.

Virkavapausasiat ovat Korkiakosken mukaan olleet kaupunginhallituksen tiedossa, vaikka aloitteen tekijät toisin väittävät.

– Tulkitsen aloitetta niin, että he purkavat pahaa oloaan ja haluavat tehdä minusta syyllisen pahaan oloonsa, Korkiakoski sanoo.

ALOITTEEN tekijät syyttävät myös kaupunginhallitusta, koska se ei ole puuttunut otto-oikeudellaan kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksiin.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ihmettelee suuresti syytöstä, koska Munnukka on itse kaupunginhallituksen jäsen, ja Partanen istuu hallituksen kokouksissa valtuuston puheenjohtajana.

– Asioista on tapana keskustella silloin, kun ne ovat esillä. Kumpikaan ei ole nostanut kyseistä asiaa esille hallituksessa. En ymmärrä ollenkaan. Tietoa ei ole pantattu, ja tuntuisi myös oudolta, jos kaupunginhallitus estäisi viranhaltijoita menemästä uralla eteenpäin.

PARTANEN sanoo, että aloitteen perimmäinen syy on tyytymättömyys kuntaliitoksen valmisteluprosessiin. Partasen mielestä kaupunginjohtajan sopii katsoa peiliin ja lopettaa Lappeenranta-myönteisyys.

Riitta Munnukka myöntää, että arvostelee aloitteessa myös omaa toimintaansa, koska hän ei ole tehnyt kaupunginhallituksessa selkeää esitystä otto-oikeuden käyttämisestä viranhaltijapäätöksissä.

– Siltä osin aloite ei ole minun tekstiäni vaan enempi Tuula Partasen tekstiä. Mutta kaupunginjohtajan kohdalla olen sitä mieltä, että Korkiakoski ei ole vastannut odotuksia. Näin hänessä Joutsenon kehittäjän ja talousihmisen, mutta kävikin toisin. Se on minulle pettymys.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen