Kulttuuri ei kelpaa kuntaliitoksessa vetovoimatekijäksi

Sen sijaan liikuntainvestoinnit saavat voimaa kuntaliitoksesta. Monitoimi- ja jäähallista jo puhutaan.

ANNE KOTIHARJU

Kulttuuria ei nähdä uuden Joutsenolla kasvavan Lappeenrannan vetovoimatekijänä. Sen sijaan on puhuttu monitoimihallista ja jäähallista. Ei ole tullut mieleen, että isommassa kaupungissa olisi uusi musiikkisali, isompi teatteri tai orkesteri, tai että Joutseno toisi jotain lisää näihin taidelaitoksiin.

– On katsottu, että mahdollisuudet tehdä joitakin liikuntainvestointeja ovat suuremmat, kun on suurempi väestöpohja. Sen tyyppistä keskustelua taas ei ole käyty, että esimerkiksi taidelaitoksiin satsattaisiin lisää. Idea on, että tuottavuutta kohottamalla saadaan henkilöstön tehokkuusetuja, luonnehtii kuntaliitostoimikunnan sihteeri, Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen.

– Lähtökohta on, että Lappeenrannan kokoisilla palveluilla pystytään palvelemaan uutta 70 000 asukkaan kaupunkia. Kuntalaisten verorasitus ei saa kasvaa. Mutta jos sen jälkeen jää panoksia vetovoimatekijöihin, varmasti joku asia nousee kärkeen, mutta sitä ei ole vielä määritelty.

– Maakuntahalli ja jäähalli ovat olleet esillä asioina, jotka liitos voisi mahdollistaa tulevaisuudessa. Mitään päätöksiähän ei ole.

KOKO MAAKUNTAA palvelevat teatteri, museo ja orkesteri sijaitsevat Lappeenrannassa. Joutseno ei liitoksen myötä tuo erityistä lisäpanosta taidelaitoksiin.

Kuntaliitostyöryhmässä istuneen Joutsenon vapaa-aikatoimenjohtajan Helena Hokkasen mukaan taidelaitoksista ei keskusteltu ollenkaan.

– Ei ole ollut vähintäkään puhetta noitten laitosten vahvistamisesta. Liikuntahankkeista on kyllä puhuttu. En tiedä, miksi kulttuuri jää varjoon. Liikunta on niin paljon vahvemmin esillä. Ehkä liikunta koskettaa isompia joukkoja.

Joutsenon Energia Oy:n arvoon liittyvään investointilistaan Joutsenossa sisältyy harjoitusjäähalli, kenttien kunnostamista, muun muassa kumihiekkatekonurmikentän rakentaminen sekä Etelä-Karjalan laskettelukeskuksen kehittäminen.

Kulttuuripuolen investointina on taiteilijatalo.

– Taiteilijatalo jäi ajatuksena vähän ilmaan. Mutta se otettiin listalle, ettei se unohdu. Tarkoitus on, että jonnekin kunnostettavassa tilassa voisi pitää näyttelyitä ja siellä olisi myös työtiloja.

Kuntaliitos tuo lisäasiantuntemusta Joutsenon kulttuuripalveluihin. Yleinen kulttuuritoimi vahvistuu, kun Hokkasen omastakin työpanoksesta valtaosa vapautuu siihen.

Lappeenrannan kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen toimialajohtaja Heikki Timonen katsoo, etteivät isot taidelaitokset kaipaa kuntaliitoksen takia lisävahvistusta.

– Meillä on ihan hyvät keskikokoisen kaupungin kulttuuri-instituutiot. Sen sijaan avustukset ja vapaan kulttuurityön tukeminen on kieltämättä vähän heikoilla. Sinne tulee tätä kautta voimavaroja.

Timosen mukaan siitä on puhe mistä puutekin.

– Kaikkein suurin pula on jääajasta. Puheena ollut suurhalli palvelisi tavallaan myös kulttuuria, jos siellä järjestetään kulttuuritapahtumia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju