Lappeenrannan käräjäoikeus hylkäsi Lisitsyn-syytteet

Kirjanpitorikoksista ei oikeuden mielestä ollut näyttöä. Syyttäjän moittimat tositteet täyttivät minimivaatimukset. Larisa Lisitsyn on oikeuden päätöksestä huojentunut ja iloinen.

MATTI RIIHELÄ

LAPPEENRANNAN käräjäoikeus hylkäsi perjantaina Larisa ja Nikolai Lisitsyniä vastaan nostetut syytteet kirjanpitorikoksista. Oikeudenkäyntiä oli edeltänyt vuosien rikostutkinta Niko Trade Oy:ssä ja Massum Trade Oy:ssä, joiden omistajia Lisitsynit ovat.

Yhtiöt nousivat nopeasti tuottoisiksi, ja Larisa Lisitsyn komeili takavuosina usein verotilastojen kärkipäässä koko Suomenkin mittapuussa.

Samaan aikaan yhtiöissä tehtiin rikostutkintaa, joka kohdistui vuosien 1999-2003 kirjanpitoihin.

Käräjäoikeuteen juttu ehti vasta viime viikon alkupuolella. Tutkinta oli tuottanut valtavan asiakirjapinon. Talousrikoksiin erikoistunut syyttäjä Jarmo Toivola Kuopiosta syytti sekä Larisa että Nikolai Lisitsyniä kirjanpitorikoksista. Matkan varrella oli ollut epäilyjä vakavammastakin talousrikollisuudesta.

Käräjäoikeus pui juttua viime viikolla kolme päivää.

KÄRÄJÄOIKEUS hylkäsi syytteet näyttämättöminä.

Oikeus totesi, että kirjanpitorikokseen syyllistyminen edellyttää tahallista liiketapahtumien kirjaamisen tai tilinpäätöksen laatimisen laiminlyöntiä.

Oikeudenkäynnin aikana käytiin keskustelua muun muassa kirjanpitoon liitetyistä tositteista. Syyttäjän mielestä tositteet olivat puutteellisia.

Oikeus ei hyväksynyt syyttäjän väitettä siitä, että laskuihin olisi pitänyt liittää niiden perustana oleva sopimus. Sopimukset ovat olleet mapeissa muualla. Oikeus tuli siihen tulokseen, että tositteet täyttivät hyvän kirjanpitotavan ja kirjanpitolain minimivaatimukset.

– Painotus on sanassa minimi, oikeus huomautti päätöksessään.

YHTIÖIDEN toimintaa käräjäoikeus kommentoi myös yleisemmällä tasolla. Se totesi vastaajien harjoittaman liiketoiminnan olleen liikeidealtaan, toimintatavoiltaan ja laajuudeltaan Suomen oloissa poikkeuksellista ainakin 2000-luvun taitteessa.

– Komissiokaupan aloittaminen länsimaiden ja venäläisten yhtiöiden välillä 1990-luvun loppuvuosina ajoittui sopivasti murrosvaiheeseen, jossa venäläiset yhtiöt tarvitsivat sikäläisten tiukkojen säännösten takia välittäjää.

– Venäjällä isot yhtiöt eivät ostaneet tavaroita suoraan vaan käyttivät toimittajia, oikeus totesi.

Tässä markkinaraossa Niko Trade Oy ja Massum Trade Oy tahkosivat voittoja, jotka nostivat nykyisin 44-vuotiaan Larisa Lisitsynin verotilastojen miljonäärikerhoon. Nikolai Lisitsyn on 57-vuotias.

Larisa Lisitsynille vuosia jatkunut rikostutkinta ja oikeudenkäynnin odottaminen oli kova paikka, mutta huojennus nyt sitäkin suurempi, kun päätös oikeudesta on saatu.

Oikeus totesi molempien vastaajien antaneen oikeudenkäynnissä uskottavan ja vilpittömän kuvan itsestään.

– Larisa Lisitsyn oli osoittanut yhteistyöhalukkuutta ja -kykyä. Hän oli tehnyt kaikki, mitä häneltä oli pyydetty jopa niin, että hän oli lopulta murtunut uupumuksesta.

Perjantaina uupumus oli poissa ja mieli pirteä oikeuden päätöksestä.

– Paineita on riittänyt, mutta oikeus voitti. Nyt on tosi hyvät tunnelmat.

– Tiesin, että me voitamme, koska tein kaiken oikein. Ei ollut muuta vaihtoehtoa.

– Jos joku pilkku jostakin puuttui, ei se voi rikos olla. Olisin valittanut, jos olisin saanut vaikka kymmenen euron sakot.

Joulumieli syntyi saman tien.

– Nyt on hyvät tunnelmat lähteä joulua viettämään, Larisa Lisitsyn sanoi.

OIKEUDELTA RIITTI perjantaisessa päätöksessä ymmärrystä myös syyttäjälle.

– Syyteharkinta on ollut poikkeuksellisen vaikea tehtävä.

Koska syytteet hylättiin, valtio on velvollinen korvaamaan vastaajien oikeudenkäyntikulut. Suurin korvattavista summista on Lisitsynien asianajajan palkkio. Se on lähes 65 000 euroa.

Kuvateksti

Oikeudenkäynnissä Nikolai ja Larisa Lisitsyn sekä heidän asianajajansa Kari Korhonen vastasivat syytteisiin kolmen päivän ajan. Perjantainen päätös oli kolmikolle huojentava.

Kuva: E-S ARKISTO/JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Matti Riihelä