Teatterinjohtajan mielestä jäähalli ei näy kauas

Jos vetovoimasta puhutaan, Jari Juutinen satsaisi teatteriin.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen ja orkesterin intendentti Milko Vesalainen kihisevät kiukusta. Vuoden 2009 alusta syntyy kuntaliitoksella uusi suuri Lappeenranta, hyvä niin. Mutta kuntaliitoksen kynnyksellä Lappeenranta ottaa yleisiin menoihinsa teatterilta ja orkesterilta valtion niille osoittamaa valtionosuuden korotusta.

– Ensi vuonna teatteri olisi saanut lisää valtionosuutta 131 000 euroa ja kahtena seuraavana vuonna kait samanmoiset summat. Nyt saattaa käydä niin, että opetusministeriö vie nuo tulevat 262 000 euroa, kun ensi vuoden 131 000 euroa ohjataan muualle, mihin se on tarkoitettu. Opetusministeriö on juuri perustanut asialle seurantaryhmän, puhisee Juutinen.

Milko Vesalaisen käsityksen mukaan lähes kaikki muut orkesterit saavat pitää valtionosuuden korotukset.

– Lappeenranta käyttää rahan muuhun. Kyseessä ovat veikkausvoittovarat, jotka on tarkoitettu nimenomaan taiteeseen, tieteeseen ja liikuntaan.

KUNTALIITOS takaa teatterin ja orkesterin toiminnan jatkumisen nykyisellään. Juutisen mielestä nimenomaan teatteriin satsaaminen kannattaisi.

– Kyseessä on kiistaton alueen ykkösteatteri. Meidän on nyt aivan mahdotonta tehdä tällä koneella sitä tulosta, jota meiltä vaaditaan. Teatteri on yksi kaupungin suurimmista mahdollisuuksista.

Juutinen ihmettelee keskustelun pyörimistä vain monitoimi- ja jäähallien ympärillä.

– Innokkaana jääkiekon seuraajana uskaltaisin väittää, että SaiPan matseja ei tulla tänne katsomaan yhtään enempää, vaikka tehtäisiin kuinka iso ja hieno jäähalli. Kulttuuria, varsinkin teatteria, taas tullaan katsomaan kauempaakin. Monitoimi- ja jäähallit eivät ole niitä asioita, jotka ihan oikeasti herättävät huomion alueen ulkopuolella. Jos vetovoimasta puhutaan, eivät jää- ja uimahallit kauaksi näy, vaikka ne tärkeitä ovatkin.

Kuntaliitos kasvattaa väkilukua ja ehkä yleisömäärää.

– Kaupunki kasvaa ja orkesteriakin pitäisi pystyä kehittämään sen perusteella. Kehitys on kuitenkin pysähtynyt lamavuosiin. Orkesteri voi toki konsertoida Joutsenossa, mutta sekin vaatisi lisäsatsausta, koska kapellimestari, solisti, matkat ja konsertin järjestäminen maksavat, muistuttaa intendentti Vesalainen.

Orkesteri elää sen verran tiukoilla, että Vesalainen pelkää konserttikokoonpanojen pienenevän.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju