Lappeenranta aloittaa ilmasto-ohjelman teon

Kaupungin ja Kaukaan yhteisestä bioenergiakattilasta odotetaan helpotusta päästöongelmiin.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN kaupunki on herännyt toimintaan ja ryhtyy laatimaan ensi vuonna ilmasto-ohjelmaa. Se sisältää kasvihuonepäästöjen vähentämistavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi sekä aikataulun, neuvonnan ja tiedottamisen.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta esittää ilmasto-ohjelman laatimisen aloittamista ensi vuoden alussa. Asiasta päättää kaupunginhallitus.

Lautakunta ehdottaa myös yhteistyötä Joutsenon ja Imatran kanssa. Lautakunta suosittaa, että kaupunki allekirjoittaa energiansäästösopimuksen kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa.

Lautakunta toteaa, että Lappeenranta voi vaikuttaa kaupunkina omien kasvihuonepäästöjen kehittymiseen muiden muassa energiantuotantovalinnoilla, kiinteistöjen käytöllä, maankäytön suunnittelulla, rakentamisen ohjauksella ja kuntalaisten neuvonnalla.

Ilmasto-ohjelmaa patisti kaupungilta valtuustoaloitteissaan vihreä ryhmä tammikuun alussa.

Ympäristötoimi laaditutti aloitteen pohjalta Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla selvityksen kaupungin kasvihuonepäästöistä ja esityksen niiden vähentämisestä.

Päästölaskelman mukaan Lappeenrannan kasvihuonepäästöt ovat lisääntyneet vuosina 1990-2004 seitsemällä prosentilla, joka vastaa keskimääräistä suomalaista tasoa.

Teollisuuden osuus päästöistä on aika korkea, 23 prosenttia. Nousukauden takia teollisuustoiminta on ollut vilkasta, ja sen päästöt ovat kasvaneet suhteessa eniten, 16 prosentilla.

Suurin päästölähde on kuitenkin energiantuotanto 64 prosentin osuudella. Sen kasvu on ollut seitsemän prosenttia. Liikenteen osuus päästöistä on kymmenen prosenttia, mutta sen lisäys on 16 prosenttia.

Lappeenrannassa odotetaan merkittävää alennusta energiantuotannon päästöihin vuonna 2010, jolloin Lappeenrannan Energia ja UPM-Kymmenen Kaukaan tehdas ottavat käyttöön yhteisen bioenergiakattilan.

Mikäli ennuste pitää paikkansa, kaupungissa päästään sen avulla lähelle vuoden 1990 tavoitetasoa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen