Larox sai taas isot tilaukset Kaivosyhtiöiltä

JYRKI NUOTTIMÄKI LAPPEENRANTA. Larox on saanut yhteisarvoltaan 12,7 miljoona

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Larox on saanut yhteisarvoltaan 12,7 miljoonan euron tilaukset laitetoimituksista neljälle eri kaivosyhtiölle Afrikkaan ja Intiaan. Yhdentoista suodattimen ja niiden lisälaitteiden toimitukset ajoittuvat vuodelle 2008.

Laroxin tilauskanta on kehittynyt erinomaisesti tänä vuonna. Syyskuun lopussa tilauskanta oli 79,6 miljoonaa euroa, kun se oli vastaavana aikana vuotta aikaisemmin 41,8 miljoonaa euroa.

Laitetilausten kova tahti ei ole hiipunut loppuvuodestakaan.

Marraskuun lopulla Larox kertoi kaikkien aikojen suurimmasta yksittäisestä laitekaupastaan. Brasilialaisen kaivosyhtiön tilauksen arvo oli 19,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan tilaukset heijastavat vahvana jatkuvaa suodatinten kysyntää. Investointipäätöksiin vaikuttaa erityisesti metallien hyvä kysyntä, jonka odotetaan jatkuvan vahvana.

LAROX toimittaa Etelä-Afrikkaan suurikokoisen pystypainesuodattimen nikkelirikasteelle. Etelä-Afrikkaan toimitetaan myös kolme keraamista kiekkosuodatinta ferrokromin tuotantolaitokselle.

– Pystypainesuodatin tehdään Lappeenrannassa, mutta muilta osin tilaukset eivät vaikuta kovinkaan paljon Lappeenrannan tehtaan kuormitustilanteeseen, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Toivo Matti Karppanen.

– Keraamiset kiekkosuodattimet tehdään pääosin Outotecin Turulan konepajalla. Vaakapainesuodattimet sekä tasonauhasuodattimet valmistetaan itäisessä Keski-Euroopassa tai osittain kotimaisten partnereitten toimesta.

KARPPASEN mukaan jotkut Laroxin toimittamista tuotteista ovat ainutlaatuisia, ja siksi niistä markkinoilta saatava hinta on parempi, jolloin myös kannattavuus on kohdallaan.

– Osassa tuotteissa on jo olemassa markkinahinta, ja siksi niiden valmistuspaikan osalta määräävä tekijä on kustannustehokkuus. Siinä asiassa me suomalaiset olemme taitavia, mutta pikkuisen liian kalliita niitä tekemään, Karppanen selittää valmistuksen hajauttamista.

– Valmistusta pitää jakaa myös alemman kustannustason maihin. Jos kilpailijat toimivat niin, sillä on vaikutus myös meidän päätöksillemme.

NYT solmituilla kaupoilla Larox toimittaa myös Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan neljä tasonauhasuodatinta vaahdotusjätteen käsittelylaitokselle. Intiaan toimitetaan kolme suurikokoista vaakapainesuodatinta rautarikasteelle, joka jatkojalostetaan pelleteiksi.

Suurimman tilauksen arvo on noin 5,4 miljoonaa euroa, muut tilaukset vaihtelevat 1,9 miljoonasta 3 miljoonaan euroon.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki