Stam1na pokkasi ensimmäisen alle 70-vuotiaalle jaetun Lemin kellon

Kolmatta albumiaan valmisteleva metalliyhtye Stam1na sai palkinnon lemiläisyytensä esilletuomisesta.

ARTTU MUUKKONEN

LEMI. Stam1nan Antti Hyyrynen ja Pekka Velin eivät osanneet aavistaa, miksi heidän piti pukea puvut päälleen Lemin koulukeskuksen itsenäisyyspäivän juhliin.

Juhlien loppupuolella suositun metalliyhtyeen kaksi jäsentä pokkasi koko yhtyeen puolesta Lemin kellon tunnustuksena yhtyeen Lemille tuomasta myönteisestä julkisuudesta.

– Koska Lemin kunta on köyhä, emme voi lahjoittaa teille rantatontteja, mutta annamme teille Lemin kellon, perusteli kunnanvaltuuston puheenjohtaja Auli Kangasmäki tunnustusta.

Yhdeksäs kello oli rajoja rikkova myös siksi, että palkinnon vastaanottaja oli ensimmäistä kertaa alle 70-vuotias lemiläinen.

Yhtyeen keulahahmo laulaja-kitaristi Hyyrynen oli palkinnosta otettu.

– Tiesimme etukäteen vain sen, että kunnalla olisi meille jotakin sanottavaa.

Sekä Hyyrynen että Velin toivovat lemiläisten ottavan nuoret paremmin huomioon.

– Treenikämppätilanne on täällä surkea. Lemillä on varmasti jonkin verran maatiloja, joten toivottavasti niistä voisi jonkin nurkan pistää treenikämpäksi. Olisi nuorilla jotakin tekemistä ja musiikkiharrastuksella jatkuvuutta, Velin sanoo.

Edellisen metallisen tunnustuspalkinnon Stam1na pokkasi kuluvan vuoden maaliskuussa, kun Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry palkitsi kumartelematonta metallia soittavan yhtyeen toisen levyn Uudet kymmenen käskyä vuoden metallialbumi-Emmalla.

– Olemme vähän sellainen Lemin maskotti. Eikä Lemin tuominen esiin ole mitenkään vastenmielistä, olemme täältä kotoisin ja vain tällaisia osaamme olla, Hyyrynen määrittelee.

Vaikka Stam1nan jäsenet ovat levittäytyneet asumaan ympäri Etelä-Suomea, on Lemi aina rakas paikka.

– Meidän treenikämppä on edelleen täällä. Lähdemme myös kiertueelle aina Lemiltä.

Stam1na ehti kiertää syksyllä Apocalyptican lämmittelijänä Saksassa ja Baltian maissa. Muuten yhtye on keskittynyt kolmannen albuminsa tekemiseen studion uumenissa, missäs muualla kuin Lemillä.

– Levy on nyt siinä vaiheessa, että odotellaan jotakin kättä pidempää, jotta sitä voisi kuunnella kotisohvallakin. Ilmestymisajankohdaksi olemme määritelleet alkuvuoden, Hyyrynen sanoo.

Uudet kymmenen käskyä nousi parhaimmillaan Suomen albumilistan kolmoseksi ja teki pienten piirien suosikista tutumman myös laajemmalle yleisölle.

Suosio ei ole Hyyrysen mukaan vaikuttanut kolmannen levyn materiaaliin. Poppilevyä Kotiteollisuuden Helvetistä itään -levyn tyyliin ei ole tulossa.

– Periaatteista ei tingitä. Kahta en vaihda, hevitulkintaa ja keskisormea.

ARTTU MUUKKONEN

Kuvateksti

Metalliyhtye Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen (vas.) ja rumpali Teppo Velin pokkasivat yhtyeen puolesta Lemin kunnan tunnustuspalkinnon eli Lemin kellon entisen koulunsa juhlissa. Kello myönnettiin tunnustuksena yhtyeen lemiläisyyttä positiivisessa valossa esille tuovasta asenteesta.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen