Saimaannorpat saattavat hakeutua synnyttämään mannerrannoille

Sääolot ovat vaikeuttaneet norpan pesintää jo kolmena vuonna. Kanta on laskenut noin 260 yksilöön.

LEENA SALLINEN

Saimaannorpan pesintätulos uhkaa jäädä heikoksi tänäkin vuonna. Norppien pitäisi olla jo pesänteossa, mutta Saimaan selkävesillä ei ole pesäntekoon lumikinoksia. Lajin perinteisillä pesimäalueilla ei ole edes jäätä.

– Norpat eivät voi synnyttää veteen. Jos talvi jatkuu lauhana, norppaemot etsivät synnytyspaikkoja avojäältä suojaisista lahdista tai kallioilta, sanoo suojelubiologi Tero Sipilä Metsähallituksen Savonlinnan yksiköstä.

Hänen mukaansa synnytys ja imetys avojäällä on kuutille riski. Riskiä kasvattaa se, että emot hakeutuvat synnyttämään myös mannerrannoille.

– Ne tulevat lähemmäs maapetoja ja ihmisiä. Ne tulevat myös pois alueilta, joilla on kalastusrajoituksia.

Suojelualueiden ja kalastusrajoitusten ulkopuolella kuuteilla on keväällä suuri vaara hukkua verkkoihin. Se on nuorten norppien yleisin kuolinsyy.

Viime vuosina myös pesäkuolleisuus on ollut aiempaa yleisempää. Sääolojen takia norpan lisääntyminen on häiriintynyt kaikkiaan jo kolmena perättäisenä vuonna. Sen seurauksena Saimaan norppakanta vähenee Sipilän mukaan vääjäämättä.

– Ainakin 20 yksilöä on jo tultu huipusta alaspäin, Sipilä sanoo.

Huippu eli 280 saimaannorppaa arvioitiin vuonna 2005. Sen jälkeen kannanarviota on jo laskettu 270 yksilöön. Tammikuussa valmistuvan päivityksen jälkeen kannanarvio on Sipilän mukaan luultavasti 260 yksilöä.

Uudet kuutit syntyvät helmikuun lopulla. Yksi uuden polven norppa löytyi jo keskosena tapaninpäivänä Pihlajavedeltä läheltä rantaa.

Sipilän mukaan ensi vuoden kuuteilla on kuitenkin vielä mahdollisuus aloittaa elämänsä perinteisen turvallisissa oloissa.

– Mitään ei vielä ole menetetty. Jos termostaatti kääntyy, ehtii tulla vielä vielä hyvätkin pesimäolot, sanoo Sipilä.

Hänen mukaansa tärkeintä olisi nyt se, että Saimaan suuret selät jäätyisivät nopeasti.

– Luntahan voi pyryttää hyvin nopeasti, ja pesäkinoksia syntyy sopivissa oloissa alle viikossa. Hylje taas kaivaa pesän alle vuorokaudessa, jos on paikka, mihin pesä tehdä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen